3. Havalimanı ve 3. Köprü Elektrik Tüketimini Artıracak



Nüfusu itibarıyla dünyanın en büyük kentleri arasında yer alan İstanbul, elektrik tüketimi bakımından birçok ülkeyi geride bırakıyor.

Avrupa yakasında 4,3 milyon, Anadolu yakasında ise 2,6 milyon elektrik abonesinin bulunduğu İstanbul'un yıllık elektrik tüketim oranı 33,5 milyar kilovatsaati buluyor.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ'den (BEDAŞ) alınan bilgiye göre, İstanbul'un Avrupa yakasının elektrik dağıtım işini yapan şirket 3 bin 573 kilometrekare alanda, yaklaşık 4,3 milyon aboneye elektrik dağıtımı hizmeti veriyor.

Türkiye'deki elektrik dağıtım şirketlerinin en büyüğü olan ve  elektrik dağıtım sektöründe yüzde 13'lük pazar payını yöneten BEDAŞ'ın sorumluluk alanında 2012 ve 2013 yıllarında toplam 22 milyar kilovatsaatelektrik tüketilirken, 2014 yılının ilk 9 ayında toplam tüketim 17,5 milyar kilovatsaat oldu.

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Perakende Satış AŞ'den (AESAŞ) alınan bilgiye göre ise Anadolu yakasında dağıtım sistemine bağlı yaklaşık 2,6 milyon abone bulunuyor.

Elektrik tüketimin tüketicilere tahmini maliyetinin vergi ve fonlar dahil yıllık yaklaşık 3,6 milyar lira düzeyinde olduğu bölgede, 2014 yılı sonu elektrik tüketim miktarının 11,5 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

"Büyük yatırımlar tüketimi artırıyor"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cansız, yaptığı açıklamada, İstanbul'un elektrik tüketiminin şehrin büyümesine ve yerleşim alanlarının genişlemesine bağlı olarak her yıl yüksek oranda arttığını söyledi.

"İstanbul'un elektrik tüketiminin son 10 yılına bakıldığında, yıllık yüzde 7 ila 8 arasında bir artış olmuştur" diyen Cansız, 2014 yılında en az yüzde 6'lık bir tüketim artışı öngörüldüğünü dile getirdi.

Cansız, söz konusu artışın son 10 yılın ortalamasının altında olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Ancak bunun sebepleri konusunda fikir yürütmek için henüz erken olduğu da göz ardı edilmemelidir. İstanbul'un elektrik tüketimi, her geçen yıl artmakta olup bu artış daima Türkiye ortalamasının üzerinde olmuştur. Öyle ki İstanbul'daki elektrik tüketimi, diğer illerimize oranla daha fazla olmakla kalmayıp her geçen yıl artan sayıda ülkenin elektrik tüketimini de geride bırakmaktadır. Diğer dünya şehirlerindeki elektrik tüketimi ile karşılaştırıldığında, İstanbul'da daha fazla artış görünmektedir. Bu artış, yaşam kalitesinin belli bir standardın altına düşmemesi açısından dikkatle incelenmesi gereken bir husustur."

Türkiye'nin elektrik tüketiminin ilk 20 ülke arasında olduğuna işaret eden Cansız, İstanbul'un elektrik tüketiminin ise dünya sıralamasında ilk 50 ülke arasına girebilecek düzeyde bulunduğunu anlattı.

Prof. Dr. Ahmet Cansız, büyük çaplı yatırımların enerji tüketimini doğrudan etkilediğinin altını çizerek, "Yavuz Sultan Köprüsü ve üçüncü havaalanının sağlayacağı cazibe ile İstanbul'un bu bölgelerinde potansiyel nüfus artışı yaratması kaçınılmaz olup İstanbul'un dünyadaki elektrik tüketimi sıralamasını da yukarılara çekeceği aşikardır. Köprü ve havaalanı yapımıyla bu yıldan itibaren İstanbul'un elektrik tüketimindeki yıllık artışın yüzde 10'un üzerinde olması rasyonel bir beklentidir. İstanbul'un yapılanması ele alındığında elektrik tüketimindeki artış oranı, megakentte yaşam kalitesine olumlu olarak yansımayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.