Depremde Hasar Gören Evlerin Sahipleri Onarıma Yanaşmıyor

Kocaeli’nde 17 Ağustos Depremi’nde orta derecede hasar gören konutlara verilen ‘evlerini onarma mühleti’ sona erdi. Ancak ev sahiplerinden konutlarını onarım noktasında halen bir hareket gözlenmedi. ‘Türkiye’de asrın depremi’ olarak bilinen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 6 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen yaralar halen sarılmayı bekliyor. Depremde, Kocaeli genelinde 9 bin 247 bina yıkıldı, 9 bin 971 bina orta ve 17 bin 726 bina da hafif hasar gördü. Ağır hasarlı 119 binanın yıkımı sürerken, 1.914 orta hasarlı binanın ne olacağı ise belli değil. Kocaeli’nde orta hasarlı konut ve işyerlerinin onarılması için verilen sürenin üzerinden bir ay geçti. Ancak halen onarım bekleyen yüzlerce konut var.

Kocaeli Bayındırlık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sonra yapılan incelemelerde, Kocaeli’nde 23 bin 273 konut ve işyerinin orta hasarlı olduğu belirlendi. Bayındırlık Bakanlığı tarafından çıkartılan yasa ile orta hasarlı binalar güçlendirilerek sağlamlaştırıldı. Geçen süre zarfında belirlenmiş 23 bin 273 konut ve işyerinden geriye sadece 1.914’ün onarımı kaldı. Daha önce 4 kez süre uzatımına giden Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, son olarak 12 Mayıs 2005’te aldığı kararla hak sahiplerinin mağdur olmaması için orta hasarlı binaların onarım ve güçlendirilmesine yönelik süreyi 31 Aralık 2005 tarihine kadar uzattı. Bu tarihe kadar onarılmayan binaların yıkım kararına rağmen evlerin çoğu uyarıyı dikkate almadı. Bakanlığın vermiş olduğu sürenin üzerinden bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen orta hasarlı binalar aynı durumda bekliyor.

Kocaeli Bayındırlık Müdürü Süleyman Tüyer, sürenin dolmasına rağmen orta hasarlı konut ve işyeri sahiplerinin onarım yapmak için başvuruda bulunmadığını söyledi. Bakanlık tarafından binaların son durumu ile ilgili herhangi bir yazının gelmediğini bildiren Tüyer, bakanlığın bu aylar içinde 2006 yılı çalışmaları değerlendirilerek konuya açıklık getireceğini söyledi. Tüyer, “Daha önce 5 kez vatandaşların mağdur olmaması için süre uzatıldı. Verilen süreler de doldu. Buna rağmen çok sayıda kişi onarım için başvurmadı. Normalde 31 Aralık 2005 gününden sonra onarımı yapılmayan konut ve işyerlerinin yıkılması gerekiyor. Ancak bakanlık, bu durumu değerlendirdikten sonra karar verecek.”