3. Köprü’ye ÇED Yolu Gözüktü



Cumhuriyet Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre, Kuzey Ormanları Savunması ve İstanbul Kent Savunması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’na başvurarak kuzey ormanlarını yok eden 3. Köprü’nün inşaatının durdurulup projenin ÇED kapsamına alınmasını isteyecek. Kuzey Ormanları Savunması ve İstanbul Kent Savunması tarafından başlatılacak kampanya için dilekçeler hazırlandı. Avukat Fevzi Özlüer tarafından hazırlanan dilekçede, 2013 yılında Çevre Kanunu’na geçici madde eklenerek büyük ve çevre için riskli projelere ÇED muafiyeti getiren yasa değişikliğindeki “planlama aşaması geçmiş ve ihale süreci başlamış olan ” ibaresinin Anayasa Mahkemesi tarafından 3 Temmuz 2014 tarihinde iptal edildiği anımsatıldı. Bu karar ile 3. Köprü’yü de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu’nun planlama ve proje aşamasında olması ve işletmeye açılmaması nedeniyle ÇED muafiyeti kapsamından çıktığına dikkat çekildi. Anayasa Mahkemesi iptal kararlarının geriye yürümezliği ilkesinin burada işletleimeyeceği belirtilerek “Geriye yürümeme ilkesinin sebebi kazanılmış hakları saklı tutmak, hukuksal kararlılığı ve dolayısıyla kamu düzenini sağlamaktır. Burada ise ciddi boyutta olumsuz çevresel sonuçlar yaratacak büyük bir proje söz konusu. İstanbul’un üçte birinin yok olacağı, birçok orman alanının tahrip edileceği, ulaşım sıkıntısını çözmeyeceğine dair değerlendirmelerin yapıldığı bu projenin ÇED muafiyetinin anayasanın iptal kararlarının geriye yürümeme ilkesinin katı bir şekilde yorumlanması sonucunda devam etmesi aslında bu ilkeyle korunmaya çalışılan hukuki güvenilirliği ortadan kaldıracaktır” denildi.

İnşaatı durdurun

Projenin ÇED muafiyeti devam ederse ekonomik, ekolojik, sosyal götürülerinin neler olduğu değerlendirilmeden hayata geçmiş olacağı bu durumun da Anayasa’ya açıkça aykırı olduğu vurgulandı. Bu gerekçelerle 29 Mayıs 2013’te başlayan 3. köprü inşaatının durdurulması ve ÇED sürecinin derhal başlatılması talep edildi.

Kampanyanın duyurusu 3 Eylül günü bakanlıkların önünde yapılacak kitlesel gösteriler ile yapılacak. Daha sonra tek tek toplanacak imzalı dilekçeler bakanlıklara sunulacak. Avukat Fevzi Özlüer, ÇED Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin yürütmesi durdurulduğunda 3. Köprü’nün ÇED sürecinin başlatılması için dava açtıklarını ancak yargı süreci devam ederken 2013’te yapılan yasa değişikliği nedeniyle taleplerinin reddedildiğini anımsattı. Özlüer, şimdi bu yasa değişikliği hakkında verilen iptal kararı nedeniyle olumlu sonuç alma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Kuzey Ormanları Savunması ve İstanbul Kent Savunması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’na başvurarak kuzey ormanlarını yok eden 3. Köprü’nün inşaatının durdurulup projenin ÇED kapsamına alınmasını isteyecek.