"3. Köprüye Hayır!" İçin Kadıköy'de



3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, 26 Aralık günü saat 13.00'te Kadıköy Meydanı'nda "3. Köprü cinayetine, İstanbul'un ve Kuzey Marmara'nın yağmalanmasına, kente, doğaya ve doğal ve tarihi sit alanlarına yönelik yıkım planlarına karşı 'Hayır" diyecek. Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Şubesinde düzenlenen toplantıda eylemin çağrı metnini okuyan Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkan Vekili Hayati Can şöyle konuştu:

"İstanbul'u 'küresel kent', 'finans merkezi', 'Avrupa Kültür Başkenti' ilan edenler, kenti, 3. Boğaz köprüsü projeleriyle, kentsel dönüşüm planlarıyla; köprüleri, otoyolları özelleştirme hazırlıklarıyla yağmaya açıyorlar.

"Faili meçhul Haydarpaşa yangınlarıyla, sürekli ismi değiştirilen Galataport projeleriyle, Sulukule gibi geleneksel mahallelerinde yaptıklarıyla, tarihsel-kültürel mirasından yoksun bırakmayı amaçlıyorlar.

"Yoksulluk sınırının altında yaşayan binlerce İstanbulluyu yaşam alanlarından, mahallelerinden kopartarak barınma, eğitim, sağlık, yaşanabilir bir çevre, su ve ulaşım gibi temel haklarından yoksunlaştırıyorlar."



"Köprüyle talanın önü açılacak "

Can, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Anakent Belediye Başkanıyken, 3. Boğaz Köprüsü projesine 'İstanbul'a karşı bir cinayet planı' dediğini anımsattı,  "İstanbulluya dayatılan yağmaya ve yıkıma sessiz kalmayacağız" dedi. 3. Köprü'nün, İstanbul Büyükşehir Belediyesince kabul edilen Çevre Düzeni Planı'na aykırı olduğunu belirten Can, projenin asıl amacının "talanın önünü açmak" olduğunu söyledi.

Kentsel yıkım planlarına 'Hayır'

"Mahallelerimizi yok edip on binlerce insanı evsiz bırakacak, yerlerine alışveriş merkezleri, villa kentler yapıp, Ağaoğlu gibi rantçıları zengin edecek Kentsel Yıkım Planlarına 'Hayır' diyoruz.

"Sulukule, Başıbüyük, Ayazma'ya Derbent, Tarlabaşı, Sarıyer-Maden, Tophane, Kadıköy gibi yeni mahalle ve semtlerin eklenmesine, Haydarpaşa Garı, Sirkeci Garı, Emek Sineması, Karaköy limanı, Tekel Cevizli arazisi gibi simgelerin yağmalanmasına izin vermeyeceğiz."

Can, ayrıca "Tabiat Varlıklarını ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı"nın başta 3. Boğaz Köprüsü projesi ile Hidro Elektrik Santrali (HES) projelerinin önündeki engelleri aşmak için gündeme getirildiğini ifade etti.

"İstanbul ormanlarının üçte biri tahrip edilecek"

Can, 3. Köprünün "yıkıcı" sonuçlarını ise şöyle özetledi:

"Kentin su havzaları, ormanlar ve tarım alanları yok edilecek. İstanbul'un kuzeyi ve Marmara bölgesindeki tarım alanlarında geri dönüşü olmayan yıkıcı sonuçlar yaşanacak.

"İstanbul ormanlarının üçte biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Böylece, seller yaygınlaşacak, içme suyu havzaları kirlenecek, İstanbul'un su sorunu ağırlaşacak, orman köylüleri yoksullaşacak, kentte hava kirliliği ve gıda fiyatları artacak, yaban hayatı tahrip olacak, doğal dinlence alanları daralacak."

Mitingde Bandista ve İlkay Akkaya da sahne alacak. Direniş Ritimleri yürüyüş boyunca korteje eşlik edecek.