3. Uluslararası İstanbul Adaları Kültür ve Sanat Festivali'nde "Güzel Sanatlar Birliği Üyelerinden Bir Kesit"



Adalar Belediyesi ve Adalar Kaymakamlığı tarafından 2004 yılından bu yana uluslararası statüde kutlanarak geleneksel hale getirilen "Uluslararası İstanbul Adaları Kültür ve Sanat Festivali"nin üçüncüsü, Büyükada, Heybeliada, Burgaz Adası, Kınalıada ve Sedef Adası'nda gerçekleştiriliyor.

Festival kapsamında Büyükada Kültür Derneği tarafından, "Güzel Sanatlar Birliği Üyelerinden Bir Kesit" adlı resim sergisi düzenleniyor.

Sergide, Nazan Akpınar, Ayla Akyol, Murat Binark, Nilüfer Çile, Nihal Güres, Özlem Kalkan Erenus, Türkan Kıran, Ceylan Mutlu, Verjin Şabcı, Feryal Taneri ve Marlen Tekirdağlıcan'ın eserleri yer alıyor.


Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği
Türk ressamlarının bir çatı altında birleşmesi fikri ile, Ressam Ruhi Arel'in öncülüğünde, Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âli'sinden mezun ilk Türk ressamları tarafından 1909'da Üsküdar'da, "Osmanlı Ressamlar Cemiyeti" kurulmuş ve o dönemin önemli isimlerini bünyesinde toplamıştır. Cemiyet, 1916 yılında Türk ressamları tarafından açılan ilk toplu sergiyi, Galatasaray Lisesi'nde, 48 sanatçının katılımıyla gerçekleştirmiştir.

1921'de ''Türk Ressamlar Cemiyeti'' olarak adını değiştiren cemiyet, 1926'da merkez olarak tahsis edilen Alayköşkü'nde, resim, heykel, müzik, edebiyat, tiyatro ve mimari şubelerini içeren "Türk Sanayi - i Nefise Birliği"ni kurmuştur. 1929'dan itibaren ''Güzel Sanatlar Birliği'' adı altında faaliyetlerine devam eden cemiyetin resim şubesi, 1973 yılında ''Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği'' adını almıştır.

1985 tarihli yeni oluşumundan bugüne, Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği, Türk Sanat Tarihi'nin gelişimi içinde sahip olduğu saygın konumun getirdiği sorumluluk bilinciyle, güncel yorumlarıyla geleneksel Türk Resmi'ne sahip çıkarken; aynı zamanda plastik sanatlar alanındaki çağdaş yaklaşımları da desteklemektedir. Yurt içi ve yurt dışı sanatsal ve kültürel etkinlik hedeflerinin yanısıra, kültürel miras ve kimlik konularında duyarlı bir yol izlemeyi de ana hedeflerinden biri kabul etmiştir.