30 Bin Binaya Zorunlu Analiz

İsteğe bağlı depreme dayanıklılık kontrolü ilgi görmeyince Bursa'nın Yıldırım Belediyesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ile bir protokol imzalayarak, ilçedeki 30 bin binayı zorunlu deprem kontrolüne tabi tutma kararı aldı. Kontrol için 12 milyon lira ödenecek.

Bursa'nın merkez Yıldırım İlçe Belediyesi ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) arasında imzalanan protokolle, ilçedeki tüm binaların deprem kontrollerinin yaptırılması zorunlu hale getirildi.

İMO Bursa Şube Başkanı Adem Özdemir, yaptığı açıklamada, 5 yıl önce meydana gelen Marmara Depremi'ndeki görüntülerin yeniden yaşanmaması için oda olarak Yıldırım Belediyesi ile ortak bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Bu çerçevede, Yıldırım ilçesinde bulunan 30 bin binanın depreme dayanıklılıklarının tek tek kontrol edileceğini anlatan Özdemir, bunun karşılığında daire sahiplerinden 12 milyon lira gibi düşük bir ücret alınacağını bildirdi.

Özdemir, deprem envanteri çalışmasını yapacak 100 kişilik teknik heyete şu anda üçerli gruplar halinde kurs verildiğini ifade ederek, “Teknik heyetimiz kurs programından geçiriliyor. Kullanacağımız formlar da baskıda hazırlanıyor. Önümüzdeki haftadan itibaren binaların deprem kontrolüne başlıyoruz.'' dedi.

İMO olarak, geçmiş dönemde valilik ve Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde başlatılan kampanyada, bina kontrollerini daire sahiplerinin başvurusu üzerine yaptıklarını, ancak bu uygulamaya ilginin çok düşük kaldığını belirten Özdemir, şunları kaydetti:

“İsteğe bağlı olunca, kimse kampanyaya gereken önemi vermedi. Çok büyük para ve emek harcamamıza karşın, sadece 39 kişi binasını kontrol ettirmek için başvuru yaptı. Yıldırım ilçesindeki çalışma ise isteğe bağlı olmayacak. İlçedeki tüm binaların depreme karşı dayanıklılığını ölçeceğiz. Bunun karşılığında ödenecek 12 milyon liranın da kimseyi sıkıntıya düşüreceğini sanmıyorum. Can güvenliği için 12 milyon lira çok para değil.''

Bursa'nın en büyük yerleşim alanlarından biri olan Yıldırım'da deprem envanterlerinin çıkarılmasıyla, muhtemel bir depremde zarar görecek riskli binaların tespit edileceğini anlatan Özdemir, “Yaptığımız istatistiki çalışmalara göre, 7 büyüklüğündeki bir depremde 2 bin 500 civarında binanın zarar görebileceğini sanıyoruz. Bunun için hedefimiz, muhtemel bir depremde hasar görecek binaları tespit edip, ona göre önlem almak.'' diye konuştu.