30 Mart, Saat 16.59'da Taşınmamış Balık Çiftliklerine Kötü Haber



Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, balık çiftliklerinin taşınması için tanınan sürenin 30 Mart’ta dolduğunu hatırlatarak “Taşınmaları için son tarih ve saati söyledim. ‘30 Mart  16.59 son saat’ diye söyledim. Bu konuda kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz” dedi. Çevre Bakanı Eroğlu, dün TBMM’de bir önceki Çevre Bakanı Osman Pepe döneminden beri ha bugün ha yarın taşınacaklar denilen balık çiftlikleriyle ilgili gazetecilere bir açıklama yaptı.

Eroğlu, özetle şöyle dedi:

“Balık çiftliklerinin uygun yerlerde, çevreyi kirletmeden faaliyet göstermelerini sağlamaya çalışıyoruz. Çevre kirliliğine yol açan çiftliklerin bulundukları yerden taşınmasına karar vermiştik. Bu konuda balık çiftliği sahiplerine, işletmecilerine yardımcı olduk, onlara yer gösterdik ve gerekli kolaylığı sağladık. Buna rağmen balık çiftliklerini taşımayanlar var. Onlar sandı ki ‘Seçimler oluyor, biz bunları aşarız, gitmesek de olur boş ver...’ Ama devlette bir ciddiyet vardır. Taşınmaları için son tarih ve saati söyledim. ‘30 Mart’ta 16.59 son saat’ diye söyledim. Bu işin şakası yok.  Kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz.”

Şimdi ne olacak?

Eroğlu taşınmayanlara uygulanacak yaptırımları da anlattı:

“Önce birinci kademe ceza vereceğiz. Sonra cezayı katlayacağız. İkinci kademede, çiftliği resen taşıtacağız. Üstelik yüzde 50 fazlasıyla taşıma maliyetlerini alacağız. Sahil Güvenlik Komutanlığıyla da protokol imzaladık. Onlar da ceza kesebilecek.” Balık üretimine karşı olmadıklarını, ancak çevre temizliğini korumaya çalıştıklarını kaydeden Eroğlu, çiftlik sahiplerinin de duyarlı olmalarının gerektiğini söyledi.