Dokuma Fabrikası Satışına İptal Davası

Dokuma Fabrika'sının MDC TurkMall firmasına ihalesiz olarak satış işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması için bir dava da CHP İlçe Başkanı Sapan açtı. Sapan, yürütmenin durdurulmaması halinde telafisi imkansız zararlar doğacağını savundu.

Kepez Belediyesi'nin 488 dönümlük Dokuma Fabrikası alanını 49 yıllığına Hollanda merkezli MDC TurkMall firmasına ihalesiz olarak satış işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması için yeni bir dava daha açıldı.

Anavatan Partisi (ANAVATAN), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokratik Sol Parti (DSP), Doğru Yol Partisi (DYP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya il başkanlarının Dokuma için iki hafta önce açtığı ortak davanın ardından, CHP Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Sapan da Antalya İdare Mahkemesi'ne dava dilekçesi verdi.

Sapan dava dilekçesinde Dokuma Fabrikası'nın satışıyla ilgili bianet'te yer alan haberi kaynak gösterdi.

"Kamu zarara uğratıldı"
Yıldıray Sapan, dava dilekçesinde, Antalya Pamuklu Dokuma Sanayi T.A.Ş.'nin yüzde 99.982 hisselerini kent meydanı, kültür parkı ve kongre merkezi yapılmak üzere Özelleştirme İdaresi'nden devralan Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner'i "kanuna karşı hile" yapmakla suçladı.

AKP'li Başkan Erdal Öner 'in Dokuma alanını Kepez Belediye Meclisi'nden yetki almadan ve Kamu İhale Kanunu gereği ihale yapmadan MDC TurkMall şirketine sattığını hatırlatan CHP Merkez İlçe Başkanı Sapan, yapılan işlemle kamunun zarara uğratıldığını savundu:

"Üst hakkı sözleşmesi Medeni Kanun hükümleri uyarınca ilan edilmeden ve Belediye Başkanının sadece kendi inisiyatifine dayalı olarak belirlediği şirket ile yapılmıştır. Oysa, sözleşme Kamu İhale Yasası Uyarınca yapılmış olsa idi, alana birden fazla talip çıkacak, rekabet ortamı yaratılacak ve daha fazla bedel ödenmek suretiyle kamu şirketi daha fazla kar edebilecekti.

"Zira; alan 488.bin metrekare olup, şirket bunun 250 bin metrekaresinde ticari işyeri inşaatı yapacak olup, bu 250 bin metrekarelik ticari alanın yıllık kirası 110bin ABD Doları olarak kararlaştırılmıştır. Kentimizde benzer örneği olan Migros'un 50 bin metrekare inşaat alanı için Belediye'ye 3 milyon 100 bin ABD Doları yıllık kira ödemektedir. Kısaca Migros, MDC Turkmall Firmasının,1/5 bir alana, 28 katı bedel ödemektedir. Bu rakamlar kamunun ne kadar büyük bir zarara uğratıldığının açıkça göstergesidir."

Dokuma alanını satın alan MDC Turkmall'ın inşaat hazırlıklarına başlaması nedeniyle mahkemenin yürütmeyi durdurmasını isteyen Sapan, aksi takdirde telafisi imkansız zararlar doğacağını savundu.

Sapan, Dokuma ile ilgili şikayetini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek Denetleme Kurulu'na da taşıyacağını açıkladı.

Dokuma dosyası Başbakan'da
Dokuma alanıyla ilgili satış ihalesinin iptali için Antalya'daki siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin yoğun tepki göstermesi üzerine AKP İl Başkanı Hamza Taş, geçtiğimiz ay, gazete haberlerinden oluşan bir dosyayı Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a ilettiklerini, Dokuma'nın satışının iptal edilip edilmeyeceğine Başbakan'ın karar vereceğini açıklamıştı.

Yerel Kitle Gazetesi, "Dokuma'ya Başbakan darbesi" başlıklı haberinde, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın memleketi Antalya'daki seçim iddiasını riske atmak istemeyen Başbakan'ın tartışmalı Dokuma ihalesinin iptal edilerek, 488 dönümlük alanın kent parkı olarak projelendirilmesi yönünde bir karar vermeye hazırlandığını yazdı.