30 Yeni Tramvay Geliyor



İstanbul Ulaşım A.Ş., 30 adet alçak tabanlı yeni tramvay aracı satın alıyor. 7 Mayıs 2007’de yapılacak olan ihale ile alınacak olan yeni tramvay araçlarının finansmanı hazine garantisi olmaksızın sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi garantörlüğü altında, kredi anlaşması ile temin edilecek. Yeni tramvay araçların tamamının klimalı ve CCTV kamera kontrol sistemine sahip alçak tabanlı araçlar olacaklarını söyleyen İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Pektaş, tramvay araçlarına ek olarak bu araçları kullanacak makinistlerin eğitimlerinde kullanılmak üzere bir adet makinist eğitim simülatörü de alacaklarını belirtti.

Tramvayda yolculuk rahatlayacak
Yeni alınacak olan tramvay araçlarının ilkinin 16 ay sonra, tamamının ise 24 ay içerisinde hizmete verileceğini belirten İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Pektaş, amaçlarının yeni araçlar teslim edilene kadar da yolcularını rahat ettirmek olduğunu söyledi. Genel Müdür Pektaş, bu kapsamda Köln Belediyesi’nden 8 adet kullanılmış tramvay aracı alarak hemen hizmete vereceklerini ifade etti.

İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Pektaş, temin edilecek ikinci el araçların İstanbul şartlarında çok rahatlıkla on yıl kullanılabileceğini belirterek şunları söyledi: “İstanbullu ikinci el araçlara layık değil; ancak yeni sipariş verilecek 30 adet tramvay aracı gelene kadar tramvay hattında yolculuk yoğunluğunun hafifletilmesi açısından bu araçlar büyük katkı sağlayacaktır.”

İstanbul Raylı sistemlerinde yolcu talebi artıyor
İstanbul'daki metro, hafif metro ve tramvay sistemlerinde yolculuk talebi her yıl büyük rakamlarla artıyor. İşletmeciliği İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen raylı sistem hatlarında yıllara göre yolcu rakamlarına bakıldığında 2003 yılında 139 milyon yolcu taşınırken, bu rakamın 2004 yılında 157 milyona, 2005 yılında 174 milyona, 2006 yılında 204.5 milyona ulaştığı gözleniyor. Mevcut kullanılan araçlar, 2003'te toplam 11.7 milyon kilometre yol yapmış iken 2004'te 14.7, 2005'te 15.7, 2006'da ise 16.5 milyon kilometre yol yaptılar. Belli bir süredir araç kullanım oranlarının arttırılmasına yönelik çalışmaların sınıra dayandığını söyleyen Pektaş, yeni araçların alınmasının gelecekte oluşacak yolculuk talebi de düşünüldüğünde kaçınılmaz olduğunu vurguladı.