30 yerine 670 Liralık Sayacı Zorla Sattılar



MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, açıkladığı iki ayrı belgeyle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tartışmalı doğalgaz sayaçlarının ardından elektronik su sayaçları dosyasını açtı. Vural’ın açıkladığı ilk belge, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 19 Temmuz 2007’de İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği yazı oldu. Belediyenin aboneye fahiş fiyatlı elektronik sayaçları zorla sattığını belirten Vural, Sanayi Bakanlığı’nın uyarısına karşın İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği’nin tüketicinin kazıklanmasına göz yumduğunu söyledi. "Ön ödemeli su sayacı" başlıklı bu belgedeki ifadeler özetle şöyle:

Aynı işi gören sayaç 30 lira

"Uygulamaların en başında, bazı belediyelerce ön ödemeli elektronik kartlı soğuk su sayacının abonelere zorunlu olarak takılması gelmektedir. Örneğin ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından bir sayaç için abonelerden talep edilen miktar (sökme takma parası dahil) yaklaşık 670 YTL civarındadır.

Mekanik soğuk su sayacının 20-30 YTL olduğu dikkate alındığında, bu uygulamayla ön ödemeli elektronik kartlı su sayacının abonelere ne derece büyük bir külfet getirdiği ve abonelerin mağdur edildiği anlaşılmaktadır. Söz konusu sayaçların takılması zorunluluğunun ortadan kaldırılması abonelerin isteğine bağlı olarak kullanılmasının hatta sayaçların sahibinin belediyeler olmasının sağlanması tüketicinin hak ve menfaati açısından önem arz etmektedir."

Soygun devam ediyor

Vural, "İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği ne yaptı? Mekanik sayacını değiştirenin ön ödemeli sayaç takması halen zorunlu. Soygun devam ediyor" diye konuştu. Vural’ın açıkladığı, 26 Şubat 2009 tarihini taşıyan, ASKİ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın yazısında da şöyle deniyor:

"Kuruluşumuzca Elektromed Elektronik San. ve Sağlık Hizmetleri A.Ş. firmasına ihale edilen 300 bin ön ödemeli elektronik kartlı su sayacı sistemi, montajı ve montaj yeri iyileştirmesi ile donanımı alımı işi ile ilgili 01.01.2004 tarihinde imzalanan sözleşmenin 30. maddesi ve idari şartnamenin 56.1.2. maddesine istinaden, yönetim kurulunun 28.01.2009 gün ve 29 sayılı kararı gereği yapılan yüzde 20 iş artışı ile ilgili muayene ve kabul işlemleri yapılacaktır."

İhalesiz yeni sayaç

Vural, bu belgenin, 2004’te tanesi 200 dolar civarında alınan sayaçlardan ihalesiz olarak 60 bin adet daha alınması anlamına geldiğini söyledi. Vural, "Bu, ihalesiz yüzde 20 iş artışıdır. Gökçek, sayaçların fahiş fiyatla alınmasını savunurken ’İlk başlarda pahalı oluyor. Teknoloji geliştikçe fiyatı düşecek’ demişti. 5 yıl sonra aynı parayla niye alınıyor? Seçim öncesi niye alınıyor? Ankara’da günde 200 sayaç takılıyor. Depolarda sayaç mı yok? Şu anda depolarda 42 bin sayaç var. Buna rağmen Ankara’ya 60 aylık sayaç alınıyor. Bu, Melih Gökçek’in Ankaralılara su üzerinden uyguladığı kazığın nasıl devam ettiğinin belgesidir" dedi.

Belgesini gösterdi

Vural, ASKİ Bilgi İşlem Dairesi’nin, ASKİ Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği 26 Şubat 2009 tarihli bir belgeyi de ortaya çıkardı. Vural, ASKİ’nin, 2004’te alınan 300 bin kartlı su sayacından yüzde 20’lik iş artışı yaparak ihalesiz olarak 60 bin tane daha aldığını belirtti. Vural, "Depolarında 42 bin sayaç beklerken seçim öncesi bu sipariş neden" diye sordu.

Vural : Gökçek bana ricacılar gönderiyor

Vural Meclis’teki basın toplantısında ilginç iddialar gündeme getirerek, şunları söyledi: "Melih Gökçek! Sağda solda ricacı göndermeye kalkma, mesaj göndermeye kalkma. Ben MHP Grup Başkanvekiliyim. Bunu sana ihtaren söylüyorum. İşten el çektirme tarihin yakındır. Ankaralılar sana işten el çektirecektir. Gölbaşı’nda eşimin adına kayıtlı imarsız bir yer var. Oraya kameralar gönderiyor. Çık yüreklice bana sor. Sağda solda benimle ilgili bilgi toplayanlara şunu bunu vaat ediyor. Çok yürekliysen çık televizyondan söyle. Çok istiyorsan evime gel çay iç. Allah’a şükür bizim herşeyimiz açık. Çok merak ediyorsan gel sana bir acı kahve içireyim."