300 Yıllık Tarihi Han Çürümeye Terkedildi



300 yıllık tarihi Emir Ali Hanı bürokrasiye takılınca çürümeye terk edildi. Tarihi han Adana Anıtlar ve Müzeler Müdürlüğü’nün vereceği kararı bekliyor.

Gaziantep’in ilk yerleşim bölgelerinden biri olan Elmacı Pazarı’ndaki tarihi han, çok ortaklı hisseden dolayı bir türlü yapılamıyor. Adana Anıtlar ve Müzeler Müdürlüğü’nün vereceği karar doğrultusunda hanın yeniden inşa edilerek turizme kazandırılması planlanıyor. Hanın altında esnaflık yapan Abdülkadır Api, hanın geçmişte bölgeye büyük hizmetler verdiğini söyledi. Bundan 15 yıl öncesinde hanın içinde esnafın rahat bir şekilde çalışabildiğini belirten Api, Anıtlar ve Müzeler Müdürlüğü’nün hana el atmasından sonra hanın otopark olarak kullanıldığını söyledi.

Hanın direklerle ve tenekeler ile çakıldığını belirten esnaf Adülkadir Utar, tehlikenin yanı sıra görünümünün kentin kariyerini bozduğunu belirtti. Gaziantep gibi büyük bir kente böylesi bir görünümün yakışmadığını dile getiren Utar, 1960 yılında Anıtlar ve Müzeler Müdürlüğü’nün olaya el atması ile hana bir çivi dahi çakılmadığını belirtti.

Tehlikeli hanın hemen altında ayakkabıcılık yapan Cemil Akkol ise, belediyenin geçen sene tehlike arz eden kısımları yıktığını ancak kalan bölümün hâlâ tehlike arz etmeye devam ettiğini bildirdi. Akkol, hanın kalan bölümünün özellikle kış aylarında büyük bir tehlike saçtığını belirterek, ekmek ve iş uğruna çalışmak durumunda kaldıklarını ifade etti. Akkol, hanın altında 20’ye yakın dükkanın bulunduğunu sözlerine ekledi.