30DA30 Mimarları ve Yapı Sektörü Profesyonellerini Buluşturdu



İstanbulSMD tarafından, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) organizasyonuyla düzenlenen ve İstanbulSMD üyesi Türkiye’nin önde gelen 30 mimarlık ofisi ile yapı sektörü profesyonellerinden 30 temsilciyi ikili iş görüşmeleri için bir araya getiren '30DA30' etkinlik dizisinin ilki YEM'de gerçekleştirildi. Etkinlikte, toplantıya katılan tüm mimarlık ofisleri ile firmalar, eşit sürede yüz yüze görüşmeler yaparak, mimarların projeleri ve firmaların hizmetleri hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulundular.

www.yapi.com.tr’nin sorularını yanıtlayan İSMD Başkanı Oğuz Öztuzcu, İSMD’nin farklı aktörlerle bir araya gelmek için farklı etkinlikler düzenlediğini anımsatarak, “Burada amacımız, yapı sektörüne malzeme ve ürün sağlayan firmalarla buluşmaktı. İlerisi için hedefimiz, daha geliştirilmiş, yılda iki buluşma yapmak” dedi. Farklı malzemeleri ve üreticilerini bir arada görmek için fuarların önemine işaret eden Öztuzcu, ancak herkesin fuarları gezme fırsatının olmadığını, ayrıca yoğunluğu nedeniyle daha çabuk ve genel görüşmeler yapılabildiğini kaydetti ve 30DA30 etkinliğinde başka ortamlarda elde edilemeyecek dinamikler, fırsatlar ortaya çıktığını söyledi. Söz konusu konseptin daha önce Ankara Serbest Mimarlar Derneği ve İzmir Serbest Mimarlar Derneği tarafından da uygulandığına değinen Öztuzcu, kendilerine ilham veren fikir babalarına da teşekkür etti.

Katılımcıların yorumları

* Katılımcı mimarların etkinlikle ilgili açıklamaları için tıklayınız

Sika Yapı Kimyasalları / Pazarlama ve Teknik Servis Hizmetleri Müdürü Turgay Özkun

Sika içinde mimarlık ofisleriyle direkt temas kuran, hangi sektörde ya da yapı grubunda olursa olsun onlara sistem çözümlerinde destek veren bir birimimiz var. Zaman içinde mimarları ofislerinde ziyaret etmeye, onlarla birlikte olmaya çalışıyoruz. Fakat onların günlük iş yoğunluğu içinde bu görüşmeleri yapmak, zaman ayırmak çok kolay olmuyor. Bu etkinlik sayesinde, kısa bir zaman diliminde olsa da en azından karşılıklı olarak ileriye dönük nasıl bir işbirliği geliştirebileceğimizi konuşma şansımız oldu. Bizim çok farklı ürün gruplarımız var; dolayısıyla mimarlar isim olarak Sika’yı bilseler de, ürün gruplarının tamamını bilmeleri mümkün olmayabiliyor. Etkinliğin bir diğer artısı da, onların görmedikleri, bilmedikleri ürün gruplarımızla tanışmaları oldu. Bu yeni sistemleri kendi müşterilerine sunarak, onlar için de bir fark yaratma şansı ortaya çıktı. Herkes için çok faydalı, ‘kazan kazan’ durumunun söz konusu olduğu bir etkinlik oldu; devamının da gelmesini diliyorum. İnşaat sektörü aslında bir zincir; bunun başlangıç aşaması da tasarımcılar ve mimarlar. Sistemi burada doğru kurgularsanız, iş uygulama tarafına girdiğinde doğru sistemler ve ürünler kullanılmaya başlanıyor ve hem insan, hem de yapı kalitesi anlamında başarılı yapılar ortaya çıkıyor. Bu çok önemli. Çünkü şantiyeye gittiğinizde eğer ortada bir şartname de yoksa, uygulayıcı genelde ekonomik ürünlere yöneliyor. Bu da yanlış ürünlerin, yanlış sistemlerin kullanımını beraberinde getirebiliyor. Bunun en iyi çözülebileceği yerler, bunun gibi organizasyonlar.



Pelit Aslan / Cihan Nur Turan

Ben de bir mimarım. Üretici firmalar kendi işlerini yapmaya dalıyorlar ve mimarlar da aynı şekilde kendi işlerine daldıklarında birbirimizi tanıyamıyoruz. Bu açıdan çok iyi bir etkinlik oldu. Bizi tanımayanlara kendimizi tanıttık; unutanlara kendimizi hatırlattık. Ulaşamadığımız kollar vardı; yoğunlukları nedeniyle mimarlar da bu kollardan biriydi. Benim için etkinliğin en önemli özelliği bu oldu. Bu bir başlangıç diye düşünüyorum. Her sektörden birbirine ulaşamayan ama birbirleri olmadan da yapamayan firmaları bir araya getirmek çok iyi olacak. Umarım inşaat sektörünün mühendis, müteahhit gibi diğer aktörleri için de bu tür organizasyonlar yapılır. Görüşmeler bizim açımızdan çok enterasan oldu; yeni ürünlerimizi de tanıtma şansı bulduk. Belki 10 dakika yetersiz, ama ön tanışmayı yaptıktan sonra gerisinin geleceğini düşünüyorum. En azından randevu almak istediğimiz zaman birbirimizi reddetmeyeceğiz.



Bürotime Ofis Mobilyaları / Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tosunoğlu

Yapı-Endüstri Merkezi’nin (YEM) düzenlediği Yapı Fuarlarına da katılıyoruz. İyi ki böyle bir organizasyon yapılmış; bizim için çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Sanırım yılda bir gerçekleştirilen bir etkinlik olacak; ancak yıl içinde birkaç kez ve Ankara gibi farklı şehirlerde de yapılmasında fayda görüyorum. Ayrıca iç mimarlar için de benzer bir etkinlik düşünülebilir. Süreler çok uygundu.



Ege Seramik / Toplu Satış Yöneticisi Emrah Meriçboyu

Etkinliğin çok başarılı olduğunu ve bütün firmalar için de çok verimli geçtiğini düşünüyorum. Bu kadar mimarla aynı anda görüşebilmek zaten mümkün değildi. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz UNICERA Fuarı’ndan daha etkili olduğunu düşünüyoruz açıkçası. 30 mimarlık bürosuyla 10 dakika görüşmek yeterli olmasa bile, üreticilerle profesyonel tüketicinin bir araya gelmesi büyük avantaj. Her zaman gerçek kullanıcıyla üreticinin birlikte olması gerektiğini düşünüyoruz. Zaten ürünlerimizi kullanan, bizi tanıyan mimarlar vardı; ama yeni mimarlarla da tanışmak açısından çok faydalı bir buluşma oldu. Burada hiçbir reklam girişimi yok, direkt ürününüzü tanıştırıyorsunuz. Bu kadar net olması bir avantaj.



Dendro Lamine Parke / Satış Müdürü Necati Yılmaz

Mimarlarla görüşmek açısından son derece verimli oldu. Sadece firmayı ve ürünlerini ön plana çıkarması, ciddi bir zaman tasarrufu sağladı. Normalde üç ay alacak bir süreci, bir günde yaptık; ciddi bir yol kat ettik. Hem üretici firmalar, hem de mimarlar için verimli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Mimarlar ürünümüzün projede tanımlanması için hedef kitlemiz; onları, yapı sektörüne ulaşmak için kullanılabilecek en etkili köprü olarak görüyorum. Bu anlamda birçok yeni mimarlık bürosuyla tanışma, onlara firmamızı tanıtma şansımız oldu.



Bien Seramik / Pazarlama Müdürü Ebru Uzluer

Çok verimli geçti; çünkü bir günde bu kadar mimarlık ofisiyle görüşebildik. Bir günü bu kadar verimli kullanabilmek, bizler ve onlar açısından çok önemli diye düşünüyorum. Bence periyodik olması gereken bir uygulama. Zaman da kendinizi ifade edebilmeniz için çok yeterliydi; gelen talepleri hemen cevaplama şansımız oldu. Katılan mimarlık büroları da çok nitelikli; çünkü hem yurtiçinde hem de yurt dışında gayet niş, özellikli projeler yapıyorlar. Hepsinin kendince alanları farklı, birbirlerini bütünleyen firmalar. Bizim açımızdan çok keyifli oldu bu kadar firmayla bir araya gelebilmek.



Toplantıya katılan mimarlık büroları

A/Y Mimarlık, Adnan Kazmaoğlu Mimarlık, Ahmet Alataş Mimarlık, Akyürek Elmas Mimarlık, Alaçatı Turizm ve Yatırım İşletme, Baran Uyan Mimarlık, Boran Ekinci Mimarlık, Brigitte Weber Mimarlık, Cafer Bozkurt Mimarlık, CM Mimarlık, Çırakoğlu Mimarlık, DB Mimarlık, Epa Mimarlık, Era Şehircilik Mimarlık, Erginoğlu Çalışlar Mimarlık, Has Mimarlık, KG Mimarlık, Kreatif Mimarlık, Meda Mimarlık, Miar Mimarlık, Mimarlar Tasarım, Muum Mimarlık, Öztuzcu Mimarlık, SDB Mimarlık, Sepin Mimarlık, Tabanlıoğlu Mimarlık, Tasarım Yapım Merkezi, Tekeli-Sika Mimarlık, Tuncer Çakmaklı Mimarlık ve Umo Mimarlık

Katılımcı firmalar

Albert Genau / Işıldak, Baumit, Bien Seramik, Blum Türkiye, Bürotime, Çanakkale Seramik, Dendro, Dorma Kapı, Doruk Ağaç, Ege Seramik, Ejot Tezman, Hörmann, Hüppe Türkiye, Işıklar Tuğla, İkon Yapı, Kam Ankara Beton, Mitsubishi Plastik, Nordist, Pelit Arslan, Sapa Yapı, Sika Yapı Kimyasalları, Tümaş Mermer, Türk Henkel, Vefa Group, Velux, Vorne, Yeda Design