32 Metrekarede 24 Oda



Nüfusu resmen 7 milyon olan Hong Kong'un küçük topraklarında yaşamak, giderek kutu gibi evlerde neredeyse komün hayatına benziyor.

Eğitimini Hong Kong ve Avrupa'da gören 47 yaşındaki Hong Konglu mimar Gary Chang, Hong Kong'un Maslak'ı Sai Wan Ho'da 32 metrekarelik evine safari, oyun salonu veya kütüphane havası vermeyi başarmış.

Chang'in bulduğu yöntemin adı, "içsel dönüşüm". "Ben evde dolanıp bir şeyler yapacağıma, ev bana gelsin" mantığından yola çıkan Chang, kayan tekerlekli bir sistemle 32 metrekare içinde tam 24 oda veya yaşam alanı yaratmış. Yatak, DVD player, oyun konsolü gibi eşyalar ya duvara ya da kayan sütunlara monte edilmiş. Sütunlardan birine yerleştirilen TV'yi itiyorsunuz, karşınıza çamaşırhane çıkıyor. Ya da CD çaların olduğu sütun itildiğinde, mutfak malzemelerinin bir dolaba saklandığı küçük bir mutfak beliriyor.

Chang, birkaç adım ötede yatak odası, büyük projektörlü homesinema, misafir odası yaratıyor. Bu yöntemle; salon, banyo, üç küçük yatak odası ve mutfak gibi temel odaların dışında; giyinme odası, mini bar, misafir odası yaratılıyor. Chang, camlara yerleştirdiği filtreyle de evin içinde "güneşin doğma sürecini" uzatıyor.

Gününüzde mimarlar, çevreciler ve "Zaten kriz yaşıyoruz, dar alanda kısa paslaşmamız gerek" diyen ekonomistler, sadece Uzakdoğu'da değil, dünyanın her yerinde şehirli insan sayısı arttığının farkında. Bu yüzden şimdi, içsel dönüşümün orta ve düşük gelirlinin ev ve iç mekan sorununa çözüm olabileceğini düşünülüyor.

Üstelik 32 metre karede kullanılan malzemeler ve eşyadan tasarruf edilmesi, çevrecilerden de tam not aldı. İtiraf edin Chang, şehir hayatına "geniş bir ufuk" açmış.