35 Milyar Dolarlık 1.3 Milyon Emlak Satıldı



Dünya Gazetesi'nin haberine göre; International Realty Plus (IRP) Türkiye CEO'su Hüseyin Altaş, 2013 yılında Türkiye'de 1 milyon 363 bin 124 emlak satıldığını, sektördeki iş hacminin de yaklaşık 35 milyar dolar olduğunu bildirdi. Altaş, şirket tarafından hazırlanan Türkiye Gayrimenkul Raporunu, Ramada Otel'de düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Türkiye'de 15 milyon 514 bin 953 konut, bir milyon 427 bin 680 özel iş yeri, 304 bin 548 kamu iş yeri, 546 bin 454 yazlık bulunduğunu belirten Altaş, halen devam eden inşaat sayısının ise 318 bin 676 olduğunu söyledi. Altaş, Türkiye'de 1 milyon 910 bin 363 kişinin kiracı olduğunu, kiralama bedelinin ise ortalama 950 lira düzeyinde bulunduğunu, sadece Marmara Bölgesi'de bulunan kiralıkların tahmini komisyon bedelinin de 500 milyon dolar olduğunu bildirdi.

2013 yılında Türkiye'de 1 milyon 363 bin 124 gayrimenkulun satıldığını ifade eden Altaş, sektördeki işlem hacminin yaklaşık 35 milyar dolar, hizmet bedelinin ise 2 milyar 340 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu kaydetti. Altaş, 2012 yılında sektördeki işlem hacminin yaklaşık 30 milyar dolar, 2011 yılında 24 milyar dolar, 2010 yılında 22 milyar dolar, 2009 yılında da 16 milyar dolar düzeyinde olduğunu hatırlattı. 

En çok satış İstanbul'da 

Geçen yıl emlak satış işlem adedi en yüksek olan ilin 193 bin 877 ile İstanbul olduğunu belirten Hüseyin Altaş, İstanbul'u 131 bin 830 satış ile Ankara, 64 bin 654 satış ile İzmir, 43 bin 127 satış ile Konya ve 35 bin 726 satış ile Antalya'nın takip ettiğini bildirdi. 

Altaş, emlak satış hacminin de İstanbul'da yaklaşık 13 milyar dolar, Ankara'da 4 milyar dolar, İzmir'de 2 milyar dolar, Konya'da 650 milyon dolar, Antalya'da da 1 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu kaydetti. 

Türkiye'deki konut satışlarının yüzde 46'sının emlak komisyoncuları tarafından gerçekleştirildiğine işaret eden Altaş, bu oranın ABD'de yüzde 95, Kanada'da yüzde 92, İngiltere'de yüzde 72, Fransa'da yüzde 87, Almanya'da yüzde 65 olduğunu söyledi. 

Gayrimenkul sektöründe yılbaşından beri bir durgunluk olduğunu da vurgulayan Altaş, orta sınıf konutların satışının çok azaldığını, lüks konut satışının ise tüm hızıyla devam ettiğini dile getirdi. 

İstanbul, gayrimenkul yatırımında gözde şehir 

Urban Land Institute (ULI) tarafından yapılan araştırmaya göre Avrupa şehirleri arasında yatırım ve gelişim açısından İstanbul'un Moskova'dan sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Altaş, ayrıca İstanbul'un Avrupa şehirleri arasında gayrimenkul yatırımı değer yitirme riski en düşük beşinci şehir olduğunu aktardı. 

İranlı ve Dubaililer'in Sapanca ilgisi 

Türkiye'de gayrimenkul sektörüne yabancı ilgisinin çok fazla olduğunun altını çizen Altaş, son dönemde Avrupa'daki büyük fonların Türkiye'ye gelmeye başladığını anlattı. Altaş, 17 Aralık operasyonunun gayrimenkul sektörünü bir miktar etkilediğini, fakat şu anda soğuduğunu ve durumun normale dönmeye başladığını bildirdi. Arap yarımadasının ve Avrupalıların Türkiye'ye yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden Altaş, şöyle konuştu: "İranlı ve Dubaililer Sapanca'da villa alıyor. Irak, Arap yarımadası ve Suriyeliler Düzce'den ev alıyor. İsrailliler, Türk ortaklar bularak daha çok Şanlıurfa ve KKTC'den emlak alıyor. İngilizler, Antalya'dan Batman'a kadar, Türkiye'nin her yerine ilgi gösteriyor. Arabistanlı, oturmak için boğazı, yatırım için Beylikdüzü ve Esenyurt gibi toplu konut alanlarını tercih ediyor. Antalya ve Bodrum'da Almanlar ve Ruslar daha çok yazlık alıyor. Yatırımda en cazip il İstanbul, İç Anadolu'da ise Konya cazip. Arap ve Iraklılar Konya'ya büyük ilgi gösteriyor. Gaziantep'e Suriyeli ilgisi var." Kanal İstanbul ve 3. köprü projelerinin bulunduğu alanların çok rant yaptığını da değinen Altaş, söz konusu projelerin yeri açıklandıktan sonra bölgedeki arsa fiyatlarının ikiye katlandığını açıkladı. 

Altın günü yerine konut günü 

Refah seviyesinin yükselişine bağlı olarak Türkiye'de konut alımının da kolaylaştığını anlatan Hüseyin Altaş, orta sınıfta birinci evlerin alındığını, şu anda ikinci ve üçüncü evlerin alınmaya başlandığını söyledi. Yüksek gelir sınıfında bulunan kadınların, altın günü yerine konut günü yapmaya başladığına işaret eden Altaş, "Kadınlar bir araya gelip her ay projeden ev alıyor. Altın yerine ev alıyorlar" diye konuştu. 

2+1 ilgisi 

Masraf ve bakım zorluğu nedeniyle insanların büyük evlerden, 2+1 evlere yöneldiğine dikkati çeken Altaş, özellikle İstanbul'da 2+1 konutlara büyük ilgi olduğunu söyledi. Villa projelerine ilginin giderek azaldığını kaydeden Altaş, "İşletme maliyetleri çok yüksek olduğu için insanlar artık müstakil evlerden kaçmaya başladı. Müstakil evin hem bakım maliyeti yüksek hem de şehre uzak olduğu için sıkıntılı. Dikkat edin, artık yeni villa projesi bulmanız çok zor" ifadelerini kullandı. Altaş, gayrimenkul sektöründe şu anda en cazip projelerin rezidans tarzı yurt projeleri olduğunu sözlerine ekledi.

Reklam Goruntulenme Bolumu