350 Okaliptus Ağacı Suyu Emmesin Diye Kesildi



İzmir Kuş Cenneti’ne verilen su miktarının korunması ve özellikle kurak yaz aylarında suyun çekilmemesi için harekete geçen İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği, suyu tutma özelliği olan okaliptüs ağaçlarını kesti.

Yapısı itibariyle bulunduğu alandaki suyu çekme ve kurutma özelliğine sahip olan okaliptüs ağaçlarının Kuş Cenneti’ne verdiği zararı gidermek için harekete geçen Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin başvurusunu değerlendiren Koruma Kurulu, Gediz Deltası’ndaki kuşların yaşam alanlarının korunması için bölgedeki okaliptüs ağaçlarının kesilmesine karar vermişti.

İğde ve ılgın dikilecek

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun birlik başkanı olmasıyla kararı uygulamaya geçiren birlik yetkilileri, İlçe Orman Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte bölgedeki 350 okaliptüs ağacını kesti. Kesilen okaliptüs ağaçlarının yerine, Gediz Deltası’nın doğal ortamına uygun türlerden olan iğde ve ılgın ağaçlarının dikileceğini belirten Birlik yetkilileri, 40 bin hektarlık alanda bulunan İzmir Kuş Cenneti’nin 288 kuş türüne sahip olduğunu ve son dönemlerde yapılan çalışmalarla kuş türünün ve sayısının arttığını belirtti.

Birlik yetkilileri, okaliptüs ağaçlarının kesim tarihi için de üniversitelerle birlikte görüş alışverişinde bulunulduğunu ve kuşların kuluçka- göç gibi dönemleri göz önünde bulundurularak belirlenen en uygun tarihte kesimin yapıldığını söyledi.

Bulunduğu alandaki suyu çekme ve kurutma özelliğine sahip olan okaliptüs ağaçları, yılda ortalama 250 ton suyu alıp havaya veriyor. Bu özelliklerinden dolayı ‘bataklık ağacı’ olarak bilinen okaliptüs ağaçları, Türkiye’de dönem sıtma hastalığıyla mücadele etme amaçlı olarak kullanılmak için bataklıklara dikilmiş ve buraları kurutmuştu.

Okaliptüsler, Türkiye’de özellikle Tarsus’ta Karabucak bataklığının kurutulmasında kullanılarak sivrisinekten kaynaklı sıtma hastalığına son vermişti. Okaliptüs ağaçları, ağırlıklı olarak mobilya, parke veya kâğıt yapımında kullanılıyor. (dha)