3D’de Devrim: AutoCAD Inventor LT Suite



Bilgisayar destekli tasarım, mühendislik ve görselleştirme yazılımları liderlerinden Autodesk®, AutoCAD® Inventor® LT Suite ürününü Türkiye’de de satışa sundu. Autodesk’in geniş ürün yelpazesi içinde önemli bir yeri olan AutoCAD Inventor LT Suite içinde iki yazılım bulunuyor. Bunlardan biri AutoCAD® LT, diğeri ise Autodesk® Inventor® LT.

Autodesk Akdeniz Bölge Sorumlusu Kostas Samaras, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada AutoCAD Inventor LT Suite’in, Autodesk’in Genel Tasarım ürün portföyü içinde yer aldığını ve Türkiye’de Eylül 2011 itibari ile satışa sunulduğunu söyledi. Sözlerine; “Günümüzde 3B model oluşturma gerekliliği vazgeçilmez ya da göz ardı edilemez bir gerçek. Türkiye de bu konu oldukça olgunlaştı. Özellikle makine imalat sanayi ve ana sanayilere parça üreten yan sanayilerin son 20 yıl içinde hızlı gelişimi bu durumu oluşturdu. Her geçen gün rekabet kızışıyor ve rekabet arttıkça sanayicilerin daha çok iş alabilmesinin yolu, hazırlanan tasarım verilerinin müşteriler ile en kaliteli ve en anlaşılır şekilde paylaşılmasından geçiyor.” diye devam eden Samaras, Türkiye’de de yurt dışında olduğu gibi tasarım anlayışının her geçen gün biraz daha 2B’den 3B’ye terfi ettiğinin altını çizdi.

Tasarımda ve imalatta 3B sayısal modeller oluşturmanın artık kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirten Samaras, bu kapsamda dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıraladı: “2B taslak çizimler özellikle imalata gönderilen çıktılarda kullanılmaya devam ediyor ve edecek gibi görünüyor. Bu noktada Autodesk’in 2B çizim oluşturma ve detaylandırma yazılımı AutoCAD®’in, en çok satılan versiyonu AutoCAD LT’den yararlanmaya devam edeceğiz. 3B model oluşturmak ise tasarımı yapılan ürünün daha anlaşılır olması ve müşterilerle daha iyi iletişim için vazgeçilmez bir gereklilik. Bir yandan da daha önceden yıllarca, AutoCAD ve AutoCAD LT’de hazırlanan birçok 2B çizim verisini 3B model haline getirmek inanılmaz bir iş yükü yaratmakta. Harcanacak zaman ve firmaya getireceği mali yük hesaplanacak gibi değil”.

Autodesk’in bu noktada, piyasanın bu sıkıntılarına çare olabilecek uygun maliyetli ve güçlü ürününü; AutoCAD Inventor LT Suite’i Türkiye’de kullanıcılarının hizmetine sunduğunu anlatan Samaras, AutoCAD Inventor LT Suite içinde kullanıcıların hem 2B hem 3B deneyimini yaşamasını sağlayacak AutoCAD LT ve Autodesk Inventor LT ürünlerinin olduğunu ifade etti. Söz konusu iki ürünün yarattığı katma değerin çok yüksek olduğunu vurgulayan Samaras, “Öncelikle firmalar bu ürüne uygun bir maliyetle sahip olacaklar. Her iki ürün de DWG™ veri formatını kullandıklarından ve Autodesk ürünü olduklarından dolayı veri alışverişi kayıpsız oluyor. Aslında şöyle anlatmak belki daha doğru olacak; AutoCAD LT’de yaratılan 2B çizim verisini kopyalayıp, Autodesk Inventor LT çalışma sayfasına yapıştırdığınızda ekranınızda birden bire 3B model oluşuyor. Bu kadar basit. Böylece daha önce oluşturduğunuz 2B çizimlere elveda demeye gerek kalmıyor” dedi.

Samaras, Autodesk’in sadece parça tasarımı yapan ama büyük montajlı tasarımlar yapmayan firma ya da kurum içi departmanların uygun maliyetli 3B veriler oluşturması adına bu ürünü konumlandırdığını aktararak, “Autodesk Inventor LT, Autodesk Inventor’un güçlü parça modelleme ve görselleştirme yeteneklerini içererek 3B çalışmaya, sonrasında Sayısal Modellemeye geçişi sağlayacak bir ürün. Autodesk Inventor LT’de 3B modellenen her tasarım verisi, istenildiği zaman Autodesk Inventor ve Autodesk Inventor Professional içinde veri kaybı olmadan kullanılabilir” diyerek sözlerini tamamladı.