4 Bin Firmanın Röntgeni Çekilecek



İstanbul'da 4 bine yakın firmanın faaliyet gösterdiği İMES Sanayi Bölgesi Ankara'da yaşanan patlamaların benzerini yaşamamak için özel bir danışmanlık firması ile anlaşma yaptı. Bünyesindeki firmaların insan ve çevre sağlığı açısından risk durumunu ölçmeyi hedefleyen çalışma, özellikle ani patlamalar veya çıkabilecek yangınların önüne geçmeyi hedefliyor. Çalışmayı başlatan İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, "Herhangi bir facia yaşamamak için firmaların risk röntgenini çekmeye başladık. Daha sağlıklı bir sonuç alabilmek için de bunu dışarıdan alanında uzman bir danışmanlık şirketi ile birlikte yürütüyoruz" dedi.

Bağımsız denetim şart

Türkiye'deki işletmelerin büyük çoğunlunun Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerden (KOBİ) oluştuğunu ifade eden Akar, "Bazen şirketler güvenlik konusunu ikinci plana atabiliyor. Bu nedenle dışarıdan bağımsız denetimler şart" diyor. İMES'teki firmaların faaliyete başlamadan önce kendi ekipleri tarafından denetlendiğini de anlatan Akar şunları kaydediyor:

"Ruhsat işlemleri bu denetimler sonrasında yapılıyor. Ayrıca firmalar faaliyetlerine devam ederken de ekiplerimiz düzenli olarak aylık denetlemelerine devam ediyor. Yasaya aykırı veya toplum sağlığını tehlikeye atan durumlar söz konusu olursa firmaların bunu gidermesi sağlanıyor. Aksi takdirde firmaların ruhsatlarını iptal etmeye kadar giden yaptırımlar uygulanıyor. İMES olarak iş ve işçi sağlığı adına eksiğimiz bulunmuyor. Yaşanan gelişmelerden derin üzüntü duyduk ve dışarıdan da denetleme ekipleri getirerek daha sıkı bir çalışmanın startını verdik."

Uygulama yayılacak

İMES'te başlatılan uygulamanın İstanbul'daki diğer Organize Sanayi Bölgeleri'nde de yapılması gündemde. Bu konuda İstanbul'da bulunan 8 OSB yakın zaman içerisinde bir araya gelerek bu konuyu masaya yatıracak. OSB dışındaki şirketlerin denetimi ise belediyeler ve Çevre İl Müdürlükleri tarafından gerçekleştiriliyor.

İkitelli de çıkın diyor

2007 yılında bir kimya tesisinde yaşanan patlamayla acı deneyim yaşayan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi bu alanda en sert uygulamaları hayata geçiren bölge olarak öne çıktı. O tarihte bünyesindeki kimya tesislerinin dışarı taşınması için çalışma başlatan bölge, her yıl yüze yakın firmaya da çevre duyarsızlığı ve denetim eksikliği nedeniyle ceza kesiyor. İkitelli güvenlik kriterlerini yerine getirmeyen firmalara ise 'bölgeden çıkın' diyor.