4 ‘Yaş’lı Ressam Mine Sanat’ta



Caddebostan’da 22 yıldır sanatseverleri buluşturan Mine Sanat Galerisi, Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve 4 kuşaktan 4 ressamı bir araya getiren Örnek - 4 Kuşak resim sergisi düzenledi.

Sergide en yaşlı ressamımız Ferruh Başağa ile Adnan Çoker, Balkan Naci İslimyeli ve İsmet Doğan’ın eserleri sergileniyor.
Türk resim tarihinin 4 farklı döneminde eserler veren 4 ressamın 17 resminin sergilendiği Mine Sanat Galerisi’ndeki sergi 28 Şubat’a kadar açık. 4 ressamın, sergide resimleri bulunan eserlerine ilişkin görüşleri şöyle:
Ferruh Başağa: Soyut kavramı ile 1947 yılında tanışan Ferruh Başağa, 1949 yılında Türkiye’de ilk defa açılan Devlet Resim ve Heykel Sergisi’ne soyut resimle katılan ilk sanatçıdır. Çalışmalarına düşünce, soyut kavramı içerisinde devam eden Başağa, çeşitli arayışlardan sonra 1980 yılında geometri ile ilgilenmeye başladı. Fakat geometriden faydalanarak değil, geometri düşüncesinin içine dalarak çalışmalarına devam etti. Sanatçı bu yaklaşımını şöyle özetliyor: ” Geometri bir problemdir, ben problem dışına çıkarak geometrinin estetiğini aradım.

Adnan Çoker: Yapıtları düşünce ve eylem olarak etkin bir uç oluşturan Çoker’in sanat yaşantısı çağı ve kendi ulusal kültürü ile bütünleşir. Adnan Çoker’in siyah resimler dizisine hacim (espas) anlayışının katılması aza indirgenmiş renk değerlerini karşıt anlamda etkilemez. Resmin her iki yarısında tekrarlanan simetrik biçimler küçük kırık parçalar olarak birbirine dönen, siyah karanlığa karşın düz yüzeylerdeki simetrik biçimlerin bir renk espası düşüncesinin oluşumunu doğrular.

Balkan Naci İslimyeli: Sanatçının ceza sözcükleri serisinden olan bu çalışmalar, 2004’ün ilk resmidir. Kaliagrafik yazı soyutlamaları minimal vurguda tekrar ediliyor. Tek bir sözcüğe siyah fon üzerinde uzak-yakın ilişkisini bir müzik denemesi gibi algılayabiliriz.

İsmet Doğan: Temel sorunsalı “kültür, kimlik, beden” kavramları olan sanatçı İsmet Doğan, aynı doğrultuda resimleri ile bu sergide yer almaktadır. Doğan, “Türkiye’de ‘beden halleri’ni çeşitli biçimlerde yorumluyorum” diyor.

RESSAMLAR HAKKINDA:

FERRUH BAŞAĞA
1 Şubat 1914 yılında İstanbul Karagümrük’te doğdu. 1935 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. Nazmi Ziya Güran, Zeki Kocamemi ve Leopold Levy’nin öğrencisi oldu. 1940 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan sanatçı, arkadaşlarıyla “Yeniler Grubu”nu kurdu ve grubun etkinliklerine katıldı. Birçok kişisel sergi açan Başağa, çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor.

ADNAN ÇOKER
20 Ekim 1927’de İstanbul Süleymaniye’de doğdu. 1944-51 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi Zeki Kocamemi Atölyesi’nde çalıştı. Akademi’nin Yüksek Resim Bölümü’nü bitirdi. 1955 yılında Avrupa Konkuru’nu kazanarak Paris’e gitti. Andre Lhote, Henri Goetz, Hayter ve Emilio Vedova ile çalıştı. 1960 yılında asistan olarak girdiği Güzel Sanatlar Akademisi’nden profesör olarak emekli oldu. 26 kişisel sergi açan sanatçı bir çok grup sergisine de katıldı. Halen İstanbul’da çalışıyor.

BALKAN NACİ İSLİMYELİ
20 Eylül 1947 yılında Adapazarı’nda doğdu. 1968’de girdiği Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü’nden 1972’de birincilikle mezun oldu. Salzburg Floransa ve New York’ta sanat çalışmalarını sürdürdü. 1993’te Marmara Üniversitesi’nde profesör olan sanatçı 34 sergi açmıştır. Halen Bilgi Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.

İSMET DOĞAN
15 Mart 1957’de Adıyaman Besni’de doğdu. 1978-82 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenim gördü. 1982-83 dönemimde İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde master programına devam etti. 1988-89 arası Fransa Dışişleri Bakanlığı Bursu ile Paris Güzel Sanatlar Akademisi’ne bir yıl devam etti. 17 kişisel sergisi olan sanatçı İstanbul’da mesleğini serbest olarak sürdürmektedir.


MİNE SANAT GALERİSİ
İskele Yolu Ogün Sokak
Refah Apt. No: 12-2
Caddebostan / İstanbul
Tel: 0.216 385 12 03
www.minesanat.com