'400 Günde Bitecek' Denilen Sütlüce Kültür Merkezi 8 Yılda Bitirilemedi

Avrupa'nın en büyük kültür merkezlerinden birisi olma iddiasıyla yapımına başlanan Sütlüce Kültür Merkezi 8 yıldır tamamlanamıyor. Sütlüce Kültür Merkezi'nin ihalesi 1997 yılında yapılmış ve yapımına 1998'de başlanmıştı. Kültür merkezinin yapımına başlandığı tarih itibarıyla 400 günde bitirilmesi öngörülüyordu.

Kayalar İnşaat firmasına 3 trilyon 803 milyar TL'ye ihale edilen Kültür merkezinin inşaatına 2005 yılına kadar 100 milyon dolar harcama yapıldı. İnşaatın sadece yüzde 60'lık bölümü tamamlanabildi. Kültür merkezi inşaatının 31 Mayıs 2007'de bitirilmesi planlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1999 yılı birim fiyatıyla toplam maliyeti 60 milyon dolar olarak belirlenen merkez için bugüne kadar 161 milyon YTL ödeme yapıldı. Sütlüce Kültür Merkezi'nin bitimine kadar da 60 milyon YTL daha ödeme yapılacak.

Tesisin tamamlandığında dünyadaki kongre turizmine hizmet veren ilk 5 salon içerisinde yer alacağını kaydeden Topbaş, "2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul için Sütlüce Kültür Merkezi büyük önem taşıyor.'' dedi. Kültür merkezinin yapımında görevli müteahhit firmanın işin uzaması ile ilgili gerekçesinin merkez için yapılan detay çalışmaları olduğunu kaydeden Başkan Topbaş, "Yine de kültür merkezinde daha koordineli çalışılabilirdi. Tahsin Kaya'ya ait olan Kayalar İnşaat, Lütfi Kırdar'da çok güzel bir eseri bize kazandırmıştı. Diğer yapılarda da başarıları var; ama burada nedense istenen mesafeyi alamıyoruz. Tesisin çok acil bitmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Sütlüce Kültür Merkezi Projesi, eski Sütlüce Mezbahası'nın yerine yapılıyor. Kültür merkezi projesinde konser ve kongre, sinema, sergi ve toplantı, açık hava salonu, tiyatro salonu, katlı otopark, gezi alanları, altgeçit ve rıhtım blokları yer alıyor. Toplam inşaat alanı ise 157 bin metrekare olan tesisin toplam salon kapasitesi 8 bin 945 kişi. Tesisin restoran kapasitesi 950 kişi; banket kapasitesi 6 bin 500 kişi ve otopark kapasitesi de 700 araç. Sütlüce Kültür Merkezi daha çok kongre ve fuarlar için kullanılacak. Tesisin bütün salonları çok amaçlı olarak dizayn edildi.

Merkez, 1996 yılındaki HABİTAT II, NATO Zirvesi, Uluslararası Mimarlar Kongresi gibi kongreler ve daha büyük kongrelere ev sahipliği yapacak kapasite ve nitelikte. Merkezin sergi, tiyatro, geçiş blokları, konser, sinema, otopark binalarının kaba inşaatları ile binaların dış cephe imalatlarının yüzde 95'i tamamlanmış durumda.