4000 Yıllık Şehirde 9 Yapı Katı Tespit Edildi



Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009 yılında başlatılan kazı çalışmaları, hava şartlarından dolayı her yıl mayıs ve haziran aylarında devam ediyor. Yapılan kazı çalışmalarıyla bölgenin tarihinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

"Aşağı şehir" ve "yukarı şehir" olmak üzere iki arkeolojik alandan oluşan Büklükale mevkisinde yapılan kazılarda, birinci katmanda Osmanlı dönemi, ikinci katmanda Demir Çağı, üçüncü katmanda Geç Tunç Çağı, dördüncü katmanda ise Eski Tunç Çağı olmak üzere dört kültür katı tespit edildi.

Özellikle üçüncü katmandaki kazılarda çıkarılan cam şişe, Hitit İmparatorluğu dönemine tarihlenen çivi yazılı tablet ve panter başı, önemli buluntular arasında yer alıyor.

"Aşağı şehir"de yapılan jeomanyetik araştırmalarda, Hitit dönemine ait şehir suru ve kapısı tespit edilirken bölgenin, MÖ 2 bin yılının ikinci yarısında Hitit İmparatorluk çağında önemli bir şehir merkezi olduğu ortaya çıkarıldı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

"Hitit dönemine ait 9 yapı katı tespit ettik"
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki kazılarda Demir Çağı'nın tabakalarının kaldırılarak alttaki Hitit İmparatorluk çağına inmeyi amaçladıklarını söyledi.

Şu anda kazılan tabakada MÖ 600-700 yıllarına ait sur duvarına doldurulan toprağı kaldırdıklarını anlatan Matsumura, şöyle konuştu:

"Bu toprakları kaldırınca bunun altında yanmış bir tabaka çıkıyor. Bu tabaka da MÖ 14. yüzyıla yani Hitit İmparatorluk dönemine ait bir tabaka. Şimdi oraya ulaşmaya çalışıyoruz. Kazı çalışmalarına 22 kişiyle devam ediyoruz. Burada önemli olan, Hitit dönemi. Hitit dönemine ait 9 yapı katı tespit ettik. Bu katların 3'ü büyük yangın geçirmiş. Burada büyük bir savaş olduğunu gösteriyor. Burası çok büyük şehir olup üst taraf kale kısmı, aşağıda ise "aşağı şehir" var. Burada da Hitit dönemine ait sur duvarı tespit ettik. Buranın tamamını kazmak için 100 yıldan fazla süre gerekiyor. Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz."