41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul Etkinlik Programı



Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan geniş bölgedeki en büyük, dünyada ise 5 büyük yapı fuarından biri olan yapı, inşaat malzemeleri ve teknolojileri fuarı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 41. yıla özel olarak hazırlanan zengin içeriğiyle katılımcı ve ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

ITE Turkey bünyesinde yer alan YEM Fuarcılık tarafından, 8-12 Mayıs tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek fuarın İş Geliştirme Platformu Etkinlik Programı kapsamında oluşturulan Yapı Sahne ve Yapı Arena, fuar süresince hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin faydalanabileceği etkinliklere sahne olacak. Program, beş gün boyunca, 30’dan fazla oturumda 70’i aşkın ulusal ve uluslararası konuşmacıyı ağırlayacak. İnovasyona odaklı Yapı Sahne, teknoloji ve malzemeye yönelik tartışmalar, teknik eğitimler, yapı bilgi modellemesi, 3D ve robotbilim üzerine konuşulup canlı sunumların yapılacağı seminerlere ev sahipliği yaparken; Yapı Arena’da mimarlık ve iş odaklı panellere, yazar sohbetlerine, ortaklığa yönelik etkinliklere ve ilham verici konuşmalara yer verilecek.

Fuar alanında moderatör eşliğinde, usta mimarların katılımıyla ürünlerin gezilerek malzemelerin konuşulacağı Mimari Ustalık Sınıfları ve fuar süresince ortaya çıkan atık malzemelerin yeniden kullanımı hedefiyle ulusal ve uluslararası mimarların yürütücülüğünde gerçekleşecek Atölye ise İş Geliştirme Platformu'nu zenginleştiren diğer etkinlikler arasında yer alıyor.

ETKİNLİK TAKVİMİ:

8 Mayıs Salı

15:00 - 17:00 Yapı Oturumları #1 | YAPI SEKTÖRÜ GÜNDEM FORUMU

Fuarın açılış günü düzenlenecek olan Yapı Sektörü Gündem Forumu’nda, sektörün önde gelen derneklerinin başkanları, gazeteci-sunucu Hande Demirel’in moderatörlüğünde biraraya gelerek malzeme, inşaat, ekonomi ve planlama perspektiflerinden sektör değerlendirmesinde bulunacak. Gelecek projeksiyonlarının da yapılacağı foruma; Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkanı Ö. Selçuk Özdil, Gayrimenkul ve İnşaat İşbirliği Platformu (GİİP) Genel Sekreteri Av. Mehmet Ali Kandemir, Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) Başkan Yardımcısı Mehmet Ersül, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı A. Nazmi Durbakayım, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB) Başkanı A. Süreyya Ural, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, Urban Land Institute Türkiye (ULI Türkiye) Başkanı Zafer Baysal ile Serbest Mimarlar Dernekleri (SMD)’nden TürkSMD Başkanı Aytek İtez, İstanbulSMD Başkanı Sibel Dalokay Bozer ve İzmirSMD Başkanı Hüseyin Egeli katılacak.

9 Mayıs Çarşamba

10:00 - 18:00 Mimari Ustalık Sınıfları #1 | AYDAN VOLKAN
Nobon kurucusu, mimar Dr. H. Cenk Dereli moderatörlüğünde fuar alanındaki ürünlerin gezilerek, malzemelerin konuşulacağı Mimari Ustalık Sınıfları'nın ilk konuğu, Kreatif Mimarlık kurucu ortağı Aydan Volkan olacak.

11:00 - 12:30 Yapı Oturumları #2 | ÜRÜN ÖNCESİ: MALZEMEDE FARKLILIK YARAT

Urban Atölye işbirliğinde düzenlenen oturumda, altyapı ve üstyapı yatırımlarında yapı sektörünün geliştirdiği ürün ve proseslerde, tasarım-üretim-pazarlama-uygulama-kullanım aşamalarına ilişkin daha yeterli bir Ar-Ge altyapısı geliştirilmenin ve tüm bu aşamaları bütünsel şekilde ele almanın önemi vurgulanacak. Oturumun konuşmacıları arasında, TUŞPA Nilüfer Kozikoğlu Mimarlık ve Urban Atölye Kurucusu Nilüfer Kozikoğlu, EMedya Design Kurucusu Gökhan Karakuş ve Melike Altınışık Architects (MAA) Kurucusu Melike Altınışık yer alıyor.

11:00 - 12:00 Trend Seminerleri #1 | TASARLA TÜRET, ROBOTLA ÜRET!

Mimari robotik sistemler konusunda uzman FABB iş birliği ile düzenlenen seminere, FABB Kurucu Ortağı Y. Mimar-Araştırmacı Burcu Biçer Saner, Aslıhan Demirtaş Mimari & Araştırma Stüdyosu Kurucusu Aslıhan Demirtaş, Mimar Kamil Kaptan ve II A Uluslararası Mimari Tasarım Yapı Uygulama ve Danışmanlık Şirket Ortağı Barış Çokcan konuşmacı olarak katılacak. Seminerde, "Tasarım üretimi ve üretim tasarımının bütünleşmesi ile disiplinlerarası bir aktöre dönüşen mimarı neler beklemekte?" sorusunun cevabı aranacak.

12:30 - 13:30 Trend Seminerleri #2 | VERİ İLE TASARLAMAK, ÜRETMEK VE YAPMAK: YAPI SEKTÖRÜNDE VERİ MADENCİLİĞİ

Bits’n Bricks işbirliği ile düzenlenen seminerde, günümüzün en önemli konularından biri olan veri madenciliğinin gündeme taşınacak. Bits’n Bricks Kurucu Ortakları Bilge Kobaş ve Can Sucuoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı seminerde, "Yapı sektöründe veri havuzu nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Karar mekanizmalarımızı nasıl etkiler? Uzun vadede sektörde nasıl bir dönüşüm yaratır?" sorularına  yanıt aranacak.

13:00 - 17:00 "Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri" Ödül Töreni
B2B Medya Yayın Grubu dergilerinden Yalıtım tarafından bu sene 15.’si düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri de 41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul kapsamında sahiplerini bulacak. “Yılın Yatırımı”, “Yılın Isı Yalıtım Ürünü”, “Yılın Su Yalıtım Ürünü”, “Yılın Ses Yalıtım Ürünü” ve “Yılın Yangın Yalıtımı Ürünü” kategorilerinin bulunduğu Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri, Yalıtım Dergisi okurları ve Seçici Kurul'un yapacağı oylama ile sahiplerini bulacak.

14:00 - 15:00 Mimar Konferansları #1 | MİMARİYİ DÖNÜŞTÜRMEK - HESAPLAMALI TASARIM VE İNŞAAT

Stuttgart Üniversitesi Hesaplamalı Tasarım Enstitüsü Kurucu Direktörü Achim Menges, ‘Mimariyi Dönüştürmek - Hesaplamalı Tasarım ve İnşaat’ başlıklı konuşmasında, yerleşik planlama prosedürlerinin dijitalleşmesinin, mevcut inşaat süreçlerinin bütünleyici bir hesaplamalı tasarım ile otomatikleştirilmesinin ötesinde; dijital teknolojilerin mimarlık ve inşaat alanlarındaki potansiyelinden faydalanmanın yollarını aktaracak.

15:30 - 17:00 Yapı Oturumları #3 | DEĞİŞEN DÜNYADA MİMARLIK KURUMSALLAŞABİLİR Mİ?

Ferko İnşaat Genel Koordinatörü Banu Uçak moderatörlüğünde gerçekleşecek oturumda, sanal gerçeklik, robotlar, yapay zeka, görselleştirme teknolojilerinin ve sıra dışı üretim araçlarının hakim olmaya başladığı günümüz dünyasında, bu eğilimlerin iş modellerini nasıl etkilediği tartışmaya açılacak. Ayrıca; Endüstri 4.0 ile birlikte gelen bu alanlar yapı endüstrisinde hangi yeni iş kollarını yarattı? Gelecekte mimarlığın ve üretim biçimlerinin köklü değişimlerinden bahsetmek mümkün mü? Tüm bu etkenler içinde kurumsallaşmanın tanımı değişiyor mu? sorularının yanıtı aranacak.

19:00 - 22:00 Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödül Töreni
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un geleneksel hale gelen ödül programı Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri, bu sene 9 Mayıs'ta sahiplerini bulacak. Stand tasarımları ile markalarını ve ürünlerini ziyaretçiler için bir çekim noktasına dönüştüren firmaların ödüllendirildiği programda; fuara katılan firma standları arasından oluşturulan bağımsız jüri, birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödüllerini sahiplerine takdim edecek. Ayrıca stand tasarımlarının geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla ITE Group Özel Ödülü verilecek.

*

10 Mayıs Perşembe

10:00 - 16:00 ATÖLYE | YAPI UNPLUGGED
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul fuarı süresince ortaya çıkan atık malzemelerin yeniden kullanımını hedefleyen 'YAPI UNPLUGGED' başlıklı atölye, Assemble ve Herkes için Mimarlık yürütücülüğünde 10-11 Mayıs'ta gerçekleşecek.

10:00 - 18:00 Mimari Ustalık Sınıfları #2 | BORAN EKİNCİ
Nobon kurucusu, mimar Dr. H. Cenk Dereli moderatörlüğünde fuar alanındaki ürünlerin gezilerek, malzemelerin konuşulacağı Mimari Ustalık Sınıfları'nın ikinci konuğu, Boran Ekinci Mimarlık kurucusu Boran Ekinci olacak.

11:00 -12:00 Trend Seminerleri #3 | ENERJİ KULLANIMININ SOSYAL - DAVRANIŞSAL YÖNLERİ

Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) işbirliğinde, EÇEM Direktörü Prof. Dr. Pınar Mengüç’ün moderatörlüğünde gerçekleşecek seminerde, insan-bina etkileşimi için geliştirilmekte olan yenilikçi sistem ve kavramların kullanıcı davranışlarını nasıl şekillendirdiği ve enerji verimliliği açısından doğru davranışların nasıl teşvik edilebileceği üzerinde durulacak.

11:30 - 13:00 Yapı Oturumları #4 | GAYRİMENKULDE GÜNDEM: SEKTÖRE YÖN VEREN YENİLİKLER

Binat İletişim işbirliğiyle düzenlenen oturumda, PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu moderatörlüğünde nüfus artışından yapay zekaya, otonom araçlardan sürdürülebilir şehirlere ve sektöre yön veren faktörler, gayrimenkul sektörünün farklı aktörleri tarafından tartışılacak.

13:00 - 14:30 Türkiye İMSAD ‘Geleceğe Yatırım Ödülleri' Ödül Töreni
2017 yılında ilk kez düzenlenen “Türkiye İMSAD Geleceğe Yatırım Ödülleri” yarışmasının kazananları 41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da ödüllerine kavuşacak. Yarışmaya katılan projelerin sergileneceği "Türkiye İMSAD Geleceğe Yatırım Projeleri Sergisi" de yine fuarda ziyaretçilerle buluşacak.

14:00 - 15:00 Mimar Konferansları #2 | YENİ SANAYİ DEVRİMİ ÜZERİNE NOTLAR

WikiHouse Vakfı kurucu ortağı, tasarımcı Alastair Parvin, ‘Yeni Sanayi Devrimi Üzerine Notlar’ başlıklı konuşmasında, dijital devrimin potansiyeline dair öngörülerini paylaşırken; sanayiyi dönüştürme ve tasarım alanında yaşanan zorlukları aşma konusunda dinleyicilere ışık tutacak. Teknolojiyi tehdit olarak görmek yerine potansiyelinden yararlanmayı savunan Parvin, "İnternet ve otomasyonu kullanarak açık bir sektör inşa edebilir miyiz? Bu alanda ortaklaşa çalışarak yeni sanayi devriminin takipçisi değil de lideri olabilir miyiz?" sorularını tartışmaya açacak.

15:30 - 17:00 Yapı Oturumları #5 | KOMPLİKE YAPILARDA İLERİ ENERJİ ÇÖZÜMLERİ

Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) işbirliği ile, EÇEM Direktörü Prof. Dr. Pınar Mengüç’ün moderatörlüğünde gerçekleşecek oturumda, komplike yapıların işleyişini sekteye uğratmadan enerji performansını yükseltmek için neler yapıldığı, ne tür engellerin çözüldüğü/çözülmesi gerektiği ve bunların finansal olarak ne kadar faydaya karşılık geldiği, konunun uzmanları tarafından değerlendirilecek.

*

11 Mayıs Cuma

10:00 - 18:00 ATÖLYE | YAPI UNPLUGGED
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul fuarı süresince ortaya çıkan atık malzemelerin yeniden kullanımını hedefleyen 'YAPI UNPLUGGED' başlıklı atölye, Assemble ve Herkes için Mimarlık yürütücülüğünde 10-11 Mayıs'ta gerçekleşecek.

10:00 - 18:00 Mimari Ustalık Sınıfları #3 | EMİN BALKIŞ
Nobon kurucusu, mimar Dr. H. Cenk Dereli moderatörlüğünde fuar alanındaki ürünlerin gezilerek, malzemelerin konuşulacağı Mimari Ustalık Sınıfları'nın üçüncü ve son konuğu, Arkizon Mimarlık kurucu ortağı Emin Balkış olacak.

11:00 - 12:00 Trend Seminerleri #4 | DİJİTAL MÜŞTERİ: SANAL MI GERÇEK Mİ?

Armut.com işbirliğinde düzenlenen seminerde, "Yapı sektöründe dijital ortamda var olmalı mıyım? Online müşteri profili nedir? Bu müşteri kitlesini nasıl kazanırım?" gibi sorular yanıtlanacak. Armut.com Kurucu Ortağı Erol Değim ve Armut.com Kategori Genel Müdür Yardımcısı Aycan Demirhan'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde; girişimci ruhlu ve büyüme hedefli yapı sektörü işletmelerine, dijital değişim rüzgarını arkalarına alıp işlerini büyütmenin yolları aktarılacak.

11:30 - 13:00 Mimar Konferansları #3 | 20. YÜZYIL TÜRKİYE MİMARLIĞI VE BUGÜN

YEM Kitabevi işbirliğiyle düzenlenen konferansta, Dr. Y. Mühendis-Mimar Doğan Hasol, ülkemiz mimarlığının 100 yıllık değişim ve gelişim sürecini, 150’ye yakın mimarın birçoğu ödüllü 190 yapısıyla örnekleyecek. Hasol, konferansın sonunda “20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı” adlı kitabını imzalayacak.

12:30 - 13:30 Trend Seminerleri #5 | YAPI’NIN ÖTEKİ HALLERİ: DÖNÜŞÜM-ADAPTASYON-GEÇİCİLİK

Yapı Dergisi işbirliği ile, YAPI Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yasemin Şener moderatörlüğünde gerçekleşecek oturumda, farklı yapısal/mekansal/zamansal dönüşüm hikayeleri mimarların aktarımıyla ele alınacak. “38-30 Çiftliği” projesiyle Slash Architects kurucu ortağı Şule Ertürk Gaucher ve Arkizon Mimarlık kurucu ortağı Emin Balkış, “JMO İzmir Şube Hizmet Binası” projesiyle M+D Mimarlık kurucu ortağı Dürrin Süer ve “Red Bull Music Academy Sahnesi” projesiyle Barn-Arch kurucu ortakları Ağacan Bahadır ve Tümer Keser seminerin konuşmacıları olacak.

14:00 - 15:00  Mimar Konferansları #4 | TASARIMIN YENİ SINIRLARI

Mimarlık, endüstri ve mobilya tasarımı alanlarındaki çalışmalarıyla bilinen ve bu disiplinlerin beklenmedik yönlerini projelerinde harmanlayan ödüllü mimar Asif Khan, "Mimar Konferansları" kapsamında yapacağı konuşmada, gündelik hayatta karşılaştığı pek çok detaydan ilham alarak insanların tasarım, malzeme, doğa ve teknoloji ile olan ilişkisini irdeleyecek.

15:30 - 17:00 Yapı Oturumları #6 | ARCH+(PLUS) YAPAY ZEKA + SANAL GERÇEKLİK + BLOK ZİNCİRİ

ATÖLYE işbirliği ile, ATÖLYE Kurucu Ortağı ve Tasarım Direktörü Engin Ayaz moderatörlüğünde gerçekleşecek olan oturumda, üç farklı teknolojik vektörün yapı tasarım ve uygulama evreleri ile birlikte malzeme üretim endüstrisini nasıl dönüştürebileceği tartışılıp haritalanacak.

*

12 Mayıs Cumartesi

13:00 - 14:00 Mimar Konferansları #5 | YAPARAK ÖĞRENME

Arkitera işbirliğinde düzenlenen konferansın konuşmacıları; gelecekte mimarlık, tasarım ve sanat ekseninde çalışan, 18 kişilik çokdisiplinli kolektif bir oluşum olan Assemble’ın kurucu üyeleri Maria Lisogorskaya ve Louis Schulz. Prestijli sanat ödülü Turner Prize'a değer görülen ilk tasarım ve mimarlık stüdyosu olmalarını sağlayan Granby Four Streets projesinden bahsedecek olan ikili, konut ve boş mağaza yenileme, sosyal dış mekân yaratma çalışmalarını da aktaracak.

Reklam Goruntulenme Bolumu