42 Yeni İlçe Geliyor



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında nüfusu 2 binin altındaki belediyelerin kapatılması ve yeni ilçeler kurulmasına ilişkin kanun tasarısı imzaya açıldı. Buna göre 1124 belediye kapatılırken, 42 yeni ilçe kurulacak. İstanbul'a 8 yeni ilçe kurulurken CHP'nin kalesi olan Ankara'nın Çankaya ilçesinin bölünmesinden ise vazgeçildi. İstanbul'daki Eminönü ilçesi de Fatih ilçesine dahil edilecek.

Bakan Şahin açıkladı
Yaklaşık 8 saat süren toplantı sonrası açıklama yapan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ile ilgili kanun tasarısının imzaya açıldığını söyledi. 3 bin 225 olan belediye sayısının son tasarı ile 2 bin 101 belediyeye düşeceğini belirten Şahin, "Büyükşehir sınırları içerisinde 42 yeni ilçe kuruluyor. 283 ilk kademe belediyesi vardı, artık bu statü ortadan kalkmaktadır. Bunlardan 34'ü ilçe haline getiriliyor, 241'i en yakın ilçeye mahalle oluyor. 8'i büyükşehir dışına çıkarılıyor, 1'i köye dönüşüyor. İstanbul'daki Eminönü ilçesi de Fatih ilçesine dahil edilmektedir" dedi.

Bu belediyelerin, kanunun yayımından itibaren 6 ay içerisinde bağlı oldukları il veya ilçe belediyelerine katılma imkanı da getirildiğini belirten Şahin, "Katılmak için tüzel kişiliği kaldırılan belediyeler ile katılacak arasında başka köy veya belediyenin bulunmaması gerekiyor. Bu belediyeler ile il veya ilçe belediyesi arasındaki uzaklığın meskun sahaya en fazla 10 kilometre olması lazım" dedi.

Özlük hakları korunuyor
Belde belediyesindeki hizmetleri il özel idareleri ve köye hizmet götürme birliklerinin yapacağını belirten Şahin, "Personel tüm özlük haklarını muhafaza etmektedir. İhtiyaç durumuna göre o yerleşim yerlerindeki kamu kurumlarında değerlendirilmeye devam edecektir" dedi.

"CHP tarafından tasarı eleştiriliyor, Çankaya bölünüyor mu?" sorusu üzerine Şahin, "Ankara ile ilgili sadece Pursaklar'da ilçe kuruluyor" diyerek Çankaya'nın bölünmeyeceğini söyledi.

İşte yeni ilçeler

Şahin'in verdiği bilgiye göre illerdeki yeni kurulacak 42 yeni ilçe şöyle:

Adana (2): Çukurova ve Sarıçam
Ankara (1): Pursaklar
Antalya (5): Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa.
Diyarbakır (4): Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir.
Kocaeli (6): Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Kartepe.
İstanbul (8): Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi.
İzmir (2): Bayraklı, Karabağlar
Mersin (3): Akdeniz, Toroslar ve Yenişehir.
Sakarya (4): Adapazarı, Erenler, Arifiye, Serdivan.
Samsun (3): Atakum, Canik ve İlkadım.
Erzurum (2): Palandöken ve Yakutiye.
Eskişehir (2): Odunpazarı, Tepebaşı.