''450 Bin Kullanıcıdan Yaklaşık 300 Bini 2B Başvurusunu Yaptı''

Foto: Mahmut Serdar Alakuş (AA)

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, orman vasfını yitirmiş arazilerin (2B) çalışmalarında gelinen nokta ve bundan sonraki sürece ilişkin durum değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Şimşek, 2B konusunda başvuru süresinin 30 Ekim 2012 tarihinde sona ereceğini belirterek, bu kanunla amaçlarının vatandaşla devlet arasında uzun yıllardır süren hukuki itilafların çözümlenmesi, çarpık kentleşme sorununun giderilmesi olduğunu söyledi.

Bu konuda 54 ilde çalışmaların halen devam ettiğini, 2B kapsamında güncellenen ve kadastro çalışmaları tamamlanan 460 bin adet taşınmazın bakanlığa teslim edildiğini ifade eden Bakan Şimşek, diğer taşınmazların çalışmalarının da devam ettiğini anlattı.

Bu çerçevede 460 bin taşınmaz üzerinde yaklaşık 560 bin vatandaşın kullanıcı konumunda olduğuna dikkati çeken Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

''Bunlar arasında 6 aylık başvuru süresi olanlar var, 8 aylık başvuru süresi olanlar var. 30 Ekim 2012 tarihi itibariyle 6 aylık başvuru süresi sona erecek olan 450 bin kullanıcıdan bugüne kadar yaklaşık 300 bini başvurularını yapmıştır. Başvuru yapanların oranı yüzde 67'dir. Buna göre kalan 150 bin vatandaşımızın haklarını kaybetmemeleri için bir an önce başvuru yapmaları gerekmektedir.''

Başvuruların yüzde 85'inin 14 ilde yoğunlaştığını belirten Şimşek, bu illerin İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Ankara, Kocaeli, Balıkesir, Sakarya, Adana, Mersin, Bursa, Samsun, Afyonkarahisar ve Zonguldak olduğunu kaydetti.

Şimşek, özellikle kırsal kesimlerde ve göç veren illerde verimliliğin düşük olması ve kullanıcıların taşınmazları terk etmeleri nedenleriyle diğer yerlere göre başvuruların düşük olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

''2B satışlarından 2013 yılında 4,8 milyar liralık bir gelir öngörüyoruz''

Şimşek, bir gazetecinin ''2B gelirlerinden ne kadar 2013 bütçesine konuldu?'' şeklindeki sorusu üzerine, 2013 yılında 4,8 milyar liralık bir gelir öngördüklerini söyledi. Şimşek, ''Yani toplam gelirin yaklaşık yarısı. Toplamda biz 9,8 milyar liralık bir gelir öngörüyoruz. Ama bunun bir kısmı 3-4 yılda taksitle geleceği için, ilk yılda biz 4,8 milyar liralık bir gelir bekliyoruz'' diye konuştu.

Başvuru sürelerinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Bakan Şimşek, kanunda Bakanlar Kurulu'na bir uzatma yetkisi verildiğini, fakat şu an itibariyle başvuru süresini uzatma gibi bir konunun gündemlerinde olmadığını söyledi. Şimşek, ''Çünkü biz gerçekten bir an önce bu sürecin tamamlanması niyetindeyiz. 18 günümüz var, 30 Ekim 2012 tarihine kadar başvuru yapılabilir. Başvurmak isteyenler için her türlü kolaylığı sağladık'' dedi.

En büyük 2B alanı olarak bilinen Sultanbeyli'de ne kadar başvuru olduğunun sorulması üzerine Bakan Şimşek, Sultanbeyli'de bugüne kadar 10 bin 875 başvuru yapıldığını dile getirdi.

Bakan Şimşek, Türkiye genelinde yapılan 300 bin başvurunun neredeyse 140 bininin başvuru bedeli ödenmeden yapıldığını da vurguladı.

Başvurmayanların mülkü Hazine'ye geçecek

Bir basın mensubunun, ''Başvurulmazsa ne olur?'' sorusu üzerine, ''Başvuru yapılmazsa birinci olarak doğrudan satın alma hakkını kaybediyor. Mülk zaten esas itibariyle Hazinenindi, başvurduğu zaman kendi adına tescil ediliyordu. Hazine adına tescil edilmiş bir yeri siz izinsiz kullanırsanız Hazine bunun bedelini alır'' diye konuştu.

Kentsel dönüşüm için 1 milyar lira ilave kaynak

Bir gazetecinin ''Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kentsel dönüşüm için para gerektiğini ve tulumbaya konulan 750 milyon liralık paranın yetersiz olduğunu söyledi. Sizin bu konudaki değerlendirmeniz nedir?'' şeklindeki sorusu üzerine Şimşek, şunları söyledi:

''Çevre ve Şehircilik Bakanımızın çalışmalarını biz de takdirle izliyoruz. Kentsel dönüşüm ülkemizin en önemli konularından bir tanesi. Tulumbaya para konusuna gelince haklı. Fakat biz tulumbaya önümüzdeki sene neredeyse 1 milyar lira para koyduk, bütçeye ilave. Tabii ki bu ciddi bir rakam. Çünkü kaldıraçla bu rakamın belki 3-4 katına denk gelecek bir kentsel dönüşüm yapılabilir. Çünkü bu rakam doğrudan doğruya satan almadan çok, belki faiz desteği...vs konularda kullanılabilir. İmkan olsa da biz sayın bakanımıza daha çok destek verebilirsek, şu an itibariyle ancak 1 milyar liralık ilave bir kaynak kentsel dönüşüm için bütçeye konulabilir.''