470 Bin Şirkete Ceza Yağacak



Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, hükümet 2012 yılında çıkardığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’yla, bütün tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği personeli görevlendirme şartı getirdi. Yasanın uygulanması için firmalara 2 yıllık geçiş süreci hakkı tanındı. Bu süre geçen yıl doldu ve yasa 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı. Yasayla, Türkiye genelindeki tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerine iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu getirildi.

Yasayla işyerinde çalıştırılması zorunlu personel tek tek sayılırken, kritik önemdeki bu personeli istihdam etmeyen işyerlerinin cezası da açıkça belirlendi. Buna göre, iş güvenliği uzmanı görevlendirmeyen işyerlerine her ay için 5 bin 601 lira, işyeri hekimi çalıştırmayanlara her ay 5 bin 601 lira ve diğer sağlık personeli çalıştırmayan işyerlerine de yine her ay 2 bin 800 lira para cezası kesiliyor. Bu üç personeli çalıştırmayan her bir işyeri aylık 14 bin lira ceza ödemek zorunda.

Bakanlık isim isim biliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş kazalarını önlemek amacıyla çıkardığı bu yasaya uymayan işyerlerini “İş Sağlığı ve Güvenliği Katip Programı” ile kolaylıkla izliyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, katip programı sonuçlarını açıklarken 470 bin işyerinin yasaya uymadığını söyledi. Bakanlık, isim isim bildiği söz konusu 470 bin firmaya normalde 2014 yılı ocak ayından itibaren her ay 14’er bin lira ceza kesip, bu cezayı da tahsil etmesi gerekiyor. Ancak genel seçimlerin yapılacak olması nedeniyle bu firmalara ceza gönderilmediği, cezaların seçim sonrasında uygulanabileceği belirtiliyor.

Torbaya girdi çıkmadı

Yapılan hesaplamalara göre, yasaları uygulamadığı tespit edilen 470 bin işyerinin her birine bu ay itibariyle toplam 238’er bin lira ceza kesildi. Böylece Çalışma Bakanlığı kayıtlarında söz konusu 470 bin işyeri için biriken toplam ceza tutarı 111 milyar 860 milyon liraya ulaştı. Ödenmeyen her ay için firma başına aylık 14 bin lira ilave ceza uygulandığı için seçimlerin sonunda firma başına ceza 252 bin, toplam ceza tutarı da 118 milyar lirayı bulacak. Dolayısıyla seçim sonucunda 500 bine yakın firma 252’şer bin liralık cezayla karşı karşıya kalacak.

Cezaları değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Sadettin Orhan, Meclis’ten geçen son torba kanuna cezaların affedilmesine yönelik bir madde konduğunu, ancak bu affın Meclis’ten geçmediğini söyledi. Yasal emre rağmen cezaların 17 aydır uygulanmadığına işaret eden Orhan, “Çalışma Bakanı Çelik seçim sonrasında bakanlığı devrederken 100 milyar lirayı aşan cezayı da yeni bakana sunacak” dedi.