5. Bakım Teknolojileri Kongresi Sonuç Bildirisi



TMMOB Makine Mühendisleri Odası, ''Bakım çalışmalarını maliyet unsuru olarak gören anlayış terk edilmeli, kuruluşlar güvenliğe ve üretime dair riskleri en aza indirecek planlı bakım politikaları geliştirmelidir'' değerlendirmesinde bulundu. TMMOB Makine Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, 5. Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisinin 14-16 Ekim 2011 tarihleri arasında Makine Mühendisleri Odası adına Kocaeli şubesi tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.
    
'Bakım Güvenilirliği' ana teması ile Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi salonları ve sergi alanlarında yapılan kongrenin 17 kurum ve kuruluş tarafından desteklendiği ifade edildi. Kongre boyunca 3 ayrı salonda 12 oturumda 37 bildiri sunulduğu, bir açılış oturumu ve bir kapanış oturumu ile birlikte 6 kurs, 8 seminer ve 2 teknik gezi gerçekleştirildiği açıklandı. ''Küreselleşmenin getirdiği rekabet ortamının işletmelerin elindeki varlıklarını ekonomik biçimde korumasını ve arzu edilen performanslarını sürdürülebilir olarak devam ettirebilmesini zorunlu hale getirdiği'' belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
    
''Sistemlerde oluşan arızalar ve aksaklıklar nedeniyle büyük can ve mal kayıplarıyla birlikte çevre felaketleri de oluşabilmektedir. İşletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından bakım büyük önem kazanmış olup, bu alanda eğitilerek belgelendirilmiş olan bakım mühendisi ve personeline her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle kongre süresince işletmelerde bakım mühendisinin önemi ve yeri daha çok vurgulanmış, dünyada kabul görmüş olan ''Güvenirlik Mühendisliği'nin artık Türkiye'de de anlaşılması gerekliliğini altı çizilmiştir.''
    
Bilgi teknolojileri Kongresi ve Sergisi kapsamında yapılan panel ve oturumlarda sunulan bildiriler ve yapılan tartışma ve öneriler sonucu ortaya çıkan görüş ve önerilerden bazıları şöyle:
    
''Bakım mühendislerinin esnek, kuralsız ve stresli çalışma koşullarını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılması, bakım mühendislerinin alana yönelik mesleki ve bilimsel sıkıntıları kadar önemli olan çalışma koşulları ve yaşamsal beklenti sorunlarına çözüm üretilmeli.
    
Bakım çalışmalarını maliyet unsuru olarak gören anlayış terk edilmeli, kuruluşlar güvenliğe ve üretime dair riskleri en aza indirecek planlı bakım politikaları geliştirilmelidir.

Bakım faaliyetlerine yönelik bir ''Ulusal Bakım ve Güvenirlik Yönetimi Stratejik Planı'' oluşturulmalıdır.

Tüm makine ve cihazların bakımlarının kayıt altında tutulması ve denetlenmesi ve bu faaliyetin bu alanın ehli olan uzmanlarca yapılması gerektiği, İş Yasasına bağlı olarak çıkarılan tüzük ve yönetmeliklerde bu kontrollerin 'TMMOB'ye bağlı ilgili meslek odalarınca yapılması' ibaresi mutlaka yer almalıdır.''