5 Güzide Eserde Gökçek Ankara'sı



Küreselleşme, diyoruz, kentlerden vizyon istiyor. Dünya artık ufacık bir köy, kentler marka haline gelmek için yarışıyor. Tüm kentler kendi özgün, yerel özelliklerini simgeleştiriyor, diyoruz, anıtsallık ve simgeler artık kamusal mekanda bağlam değiştirdi. Artık meydanlarda lider anıtları değil, kamusal yaşama dair ikonlar göreceğiz, diyoruz. Diyoruz, diyoruz da dediklerimizi dikkate alan (!) yerel yönetimcileri de bir türlü beğenmiyoruz.

Ankara’da kediyle başlayan kent simgesi öyküsü, kısa bir süre söz konusu kedinin bıyıklarına takıldı. “İki tel mi, üç tel mi” karışıklığını atlatamadan heykel olup kamusal mekana konuverdi. Ardından kent kapıları, kendini “Sauron’un gözü” zanneden ekmek heykeli derken zeminlere taştık; görme engellilerin erişimini sağlayan sarı çizgilerden yaratıcı desenler (!) çıkarmaya başladık.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Gökçek’in “prestij projem” diye nitelediği, Çin’den satın alınarak Atatürk Orman Çiftliği Kavşağı’na dikilen robot heykeli, işte bu icraatların en yenisi, en gözdesi. Lakin Ankara artık tüm bu ikonlarla bir bütün. Sosyal medya ikonların isimlerini koyalı çok oluyor. Sosyal medya sayesinde her icraat yurt genelinde bir şenliğe dönüşüyor. Yorucu gündemin içinde nefes alabilmek için adeta Ankara’da yapılacak projeleri bekliyoruz!

Algı; kentsel dönüşümle TOKİ’yi, inşaat sektörüyle yüksek ve camlı yapıları bağdaştırabilir. Ancak Ankara’da bir yerel yönetimcinin, tüm siyasi çekişmelerin ötesinde, kente kondurduğu objelerle kurduğu özdeşliği gözden kaçıramaz; özellikle kenti koruyan robotu gördükten sonra!  

İşte Ankara’yı Gökçek’in Ankara’sı yapan 5 güzide eser:

1- Ankara’nın ilk simgesi elbette üstgeçitler!

2- Sauron’ün gözü burada yüzük nerede?

3- “Sen kocaman bir kedisin Ankara ve seni buna ikna edeceğim!”

(Arabayı ölçeği anlayabilelim diye koymuşlar)

4- Kent kapıları

Ankara’ya Eskişehir, Esenboğa, Samsun, Konya ve İstanbul yollarından sağlanan girişler artık daha anlamlı. “5 girişe 5 kapı” projesi elbette Anadolu-Selçuklu mimarisi izleri taşıyor. (Ortadünya’dan bile izler var, Anadolu-Selçuklu’dan neden olmasın?)

5- Asfalt zeminde sürreal çalışmalar