540 Milyonluk Barajda Sona Gelindi



Çekerek ilçesinin 6 kilometre güney doğusunda, Çekerek Irmağı üzerinde 1998 yılında yapımına başlanan 102,5 metre yükseklikteki barajda ilk su 2011 yılında tutulmaya başlandı. 653 bin 230 dekar tarım arazisini sulayacak baraj ile hidroelektrik enerji üretimi yapılacak, olası taşkınlar da kontrol altına alınacak.

50 milyon kilovatsaat enerji üretecek

Su toplama ve kapasite açısından Türkiye'deki barajlar arasında 10. sırada yer alan Çekerek Barajı ve HES ile yılda 50 milyon kilovatsaat enerji üretilecek.Çekerek Barajı ve HES'in, üreteceği enerji, istihdam ve tarımda sağlayacağı gelir artışı açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

5 yılda kendini amorti edecek

Sağladığı faydalar hesapladığında baraj yaklaşık 5 yıl gibi süre içerisinde kendisini amorti edecek.Baraj gölünün uzunluğu 37, setin eni ise 15 kilometreyi bulacak. 4 köy tamamen, 8 köyün de arazileri kısmen barajın suları altında kalacak. AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, yaptığı açıklama, geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa bağlı olan Yozgat'ın güçlü bir ekonomik yapıya kavuşması için sulamaya yönelik baraj ve göletlerin yapımının sürdüğünü söyledi.Yapımına 1998 yılında başlanan Çekerek Barajı'nın şu anda yüzde 96 seviyesinde tamamlanmış durumda olduğunu belirten Başer, şöyle devam etti:"2015 yılında ise hem HES hem de sulama açısından hizmete açılmış olacak. Şu ana kadar barajın yapımı için 540 milyon lira harcandı. Tamamen hizmete girdiğinde Yozgat, Amasya, Tokat ve  Çorum illerimizin tarım arazileri suya kavuşacak. Ayrıca, Yozgat'ın Çukurovası diye tabir edilen Bazlambaç, Kazankaya ve Kumbetovası suya doyacak. Barajın su verdiği ovalarda ürün çeşitliliği artacak. Yine aynı şekilde hidroelektrik santrali ülke ekonomisine katkı sunacak. Özetle söylemek gerekirse Çekerek Süreyya Bey Barajı 7 ovaya hayat verecek."