Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin X. Dönemi (20. yılı) Nisan 2006’da Kutlanacak



Mimarlar Odası'nın 1988 yılından itibaren Mimar Sinan anısına, her iki yılda bir gerçekleştirdiği Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, 2006 yılında X. dönemini / 20. yılını geride bırakacak. Sergi ve ödül programı, Türkiye’de mimarlık mesleği ve kültürünün gündeme taşınması yolunda ilk kurumsal girişim örneği olma özelliğini taşıyor. Ulusal Sergi’ye, bu süre içinde yaklaşık 1000 mimar / ekip 1.200 eserle katıldı, 113 kişi ve kuruluş çeşitli dallarda ödüllendirildi.

Ulusal Mimarlık Ödülleri, iki ana başlık altında veriliyor: Büyük ödül (Sinan Ödülü) ve Başarı ödülleri. Büyük Ödül (Sinan Ödülü), tüm meslek hayatı boyunca verdiği eserleri ve mimarlığa geçen hizmetleri nedeniyle bir mimara veya ortak çalışan mimarlara veriliyor.

Başarı Ödülleri ise 2004 yılı IX. Döneme kadar 3 dalda ve şu alt kategorilerde verilmekteydi: Mimarlığa Katkı Dalı, Yapı Dalı (Yapı, Koruma-Yaşatma, Yaşam Çevresi), Proje Dalı (Mimari Proje, Fikir Sunumu). Dünyadaki ve ülkemizdeki mimarlık uygulamalarının / tartışmalarının içeriği ve ölçeğinin değişmesiyle birlikte, her dönemin komite ve seçici kurulu, bazı kategorilerin içeriğini ve dolayısıyla ismini çeşitlendirebiliyor. Başarı ödülleri, 2006 yılı X. Dönemden itibaren 5 dalda verilmeye başlanıyor:

-Mimarlığa Katkı Dalı
-Yapı Dalı
-Koruma-Yaşatma Dalı
-Çevre Dalı
-Fikir Sunumu Dalı


Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, başarılı genç mimarların ortaya çıkmasına olan katkısının yanısıra, Türk mimarlarının yurt dışında tanıtımına da olanak sağlıyor. Türkiye’yi yurtdışında temsil etmek üzere Mimarlar Odası’ndan aday gösterilecek mimarlar ve eserler, Ulusal Mimarlık Sergisi ödül ve ödül adayları arasından seçiliyor. Uluslararası ödül programlarına katılım için Mimarlar Odası’na yapılan başvurular arasında, örneğin UIA Ödülleri, Mies van der Rohe Ödülleri ve her yıl gerçekleşen çeşitli uluslararası sergilere katılım, bu yolla gerçekleştirildi.

X. Dönem Seçici Kurulu şu değerli isimlerden oluşuyor: Günkut Akın, Cengiz Kabaoğlu, Hüseyin Kahvecioğlu, Mehmet Konuralp, Yıldırım Yavuz.

Ödül töreni ve sergisi, Nisan 2006’da Ankara’da gerçekleştirilecek. Sergiye katılım için gerekli bilgiler, geçmiş dönemlerde ödül alan kişiler ve çalışmalar, her dönemin seçici kurulu, ödül yönetmeliği ve diğer birçok ayrıntıda bilgiye ulaşmak için Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri web sitesini ziyaret edebilirsiniz:

www.mimarlarodasi.org.tr/ulusalsergi