60’ıncı Yılını Yeni Fabrikasıyla Kutladı



Dünya Gazetesi'nden Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre, geçen yıl hayatını kaybeden Türk sanayiinin duayenlerinden Dr. İbrahim Bodur’un, 27 Temmuz 1957 tarihinde temellerini attığı, 1962’de ilk ihracatını yapan Kale Grubu’nun 60. Kuruluş Yıl dönümü ve geleneksel Seramik Bayramı, üç gün süren törenlerle kutlandı. Kale Grubu’nun temellerinin atıldığı Çanakkale’nin Çan ilçesindeki Kaleseramik fabrikalarında yapılan törenlere, farklı illerden çok sayıda iş ortağı ve bayinin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden 63 yabancı iş ortağı katıldı.

Törenlerde Kale Grubu’na 5 yıl ila 60 yıl arasında hizmet etmiş çalışanlar ve bayiler kıdem ödüllerini alırken bu yıl, Kale Grubu’na 25 yıl ve üstü emek veren 33 kişiye plaket verildi. Her yıl 27 Temmuz’u Anadolu’da sanayileşmenin bayramı olarak da kutlayan, bir temel atan ya da bir tesis açan Kale Grubu, bu yıl da bu geleneği devam ettirdi.

Geçen yıl 27 Temmuz Seramik Bayramı’nda temeli atılan, Kale’nin 2’nci sinterflex fabrikasının açılışı yapıldı. Kaleseramik fabrikasının baca gazı, Çan’da 100 dönüm arazide sosyal girişim projesi olarak tasarlanan serada kullanılacak.

Kale Grubu, 60. yılda Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur’un anısına üç ayrı etkinliğe imza attı. Çanakkale’nin bir akıllı şehre dönüşmesi için başlatılan “Aklım Fikrim Çanakkale” projesinde yol haritası raporu tamamlandı. İkinci fazda ise akıllı şehir vizyonunun uygulayıcılarla paylaşılması hedefleniyor. İbrahim Bodur’un çok sevdiği çocuklar için bir Çocuk Bilim Merkezi kurma çalışmalarına başlandı.

Kısaca “STEAM” denilen bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik eğitiminde farklı platform ve kuruluşlarla işbirliğini her fırsatta destekleyen Kale Grubu, Çocuk Bilim Merkezi ile de deneyim kısmına hizmet edecek.

Başbakan Yardımcısı Işık: Türkiye'de sanayicilik, kahramanlık

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Kale'nin 60’ncı kuruluş yıl dönümü töreninde şunları söyledi: "Gayrimenkul rantının yüksek olduğu bir ülkede her türlü riski göze alarak sanayi yatırımı yapanı kahraman olarak görüyorum. Bir taraftan bürokrasiyle, bir taraftan zaman zaman mahkemelerle, bir taraftan finansal sorunlarla, bir taraftan çevre sorunlarıyla uğraşacaksınız; tesis kuracaksınız, yüzde 3-5’lik kârlarla o tesisleri ayakta tutup o insanlara ekmek vermeye devam edeceksiniz. Zor iş. Ben Türkiye 'de sanayicileri kahramanlar olarak görürüm. Hele bu yaptığı yatırımlardan elde ettiği kazancı tekrar sanayi yatırımına dönüştürenler gerçek kahramanlar. Kale Grubu kazandığını yatırıma dönüştürüyor. Başka ayırt edici özelliği de paylaşmak."

"Babam, Çanakkale'de bir sanayi geleneği yeşertti"

Kale Grubu’nun, “ticaret bireyleri, sanayi toplumları kalkındırır” düsturundan hareketle daima sanayiyi odak aldığını, kolay kazanca hiç tevessül etmediğini söyleyen Okyay, “Rahmetli Babam İbrahim Bodur Çanakkale’de bir sanayi geleneği yeşertmeyi başarabilmiş ender kişilerden. Onun vizyonu doğrultusunda, Kale Grubu, içinde olduğu sektörlerde ilkleri gerçekleştirerek, daha 1975’te Ar-Ge merkezi kurarak, 100’ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirerek, ilgili pazarlarda lokalleşme yönünde cesur adımlar atarak ülke sanayisine yön verdi. Bundan sonra da gerek geleneksel sanayilerin dönüşümünde gerekse ileri teknoloji yatırımların ülkeye kazandırılmasında kritik rol oynamaya devam edecek” dedi.