İSKİ, Parayı Suya Attı

İSKİ, İstanbul'a su getirmek için Orman Bakanlığı'na sorarak Longoz ormanından geçen boru hattı döşemeye başladı. Anıtlar Kurulu onaylamayınca 12.5 milyon dolar boşa gitti.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Istrancalar'da bulunan Longoz ormanlarının zarar göreceği gerekçesiyle Anıtlar Kurulu'nun onay vermediği projeyi, 12.5 milyon dolar (17 milyon YTL) harcadığı halde yatırım programından çıkardı. İSKİ, İstanbul'a su temini için hazırlanan Master Plan çerçevesinde Istranca derelerine ek olarak 1999 yılında Demirköy ve Panayırdere barajlarının yapım işini başlatmıştı.

Master Plan gereği, Pabuçdere'den Panayırdere'ye kadar 20 bin 750 metre, Panayırdere ile Demirköy arasına ise 10 bin 900 metre boru döşenecekti. Longoz ormanlarının içinden geçecek bu boru hattı için Orman Bakanlığı'nın olur vermesine karşın, Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 'Longoz ormanlarının tahrip edileceği' gerekçesiyle projeye onay vermedi. Ancak, onay sürecinden önce işe başlanması nedeniyle, İSKİ 2000 yılı başında 12.5 milyon dolarlık yatırımla 2.20 metre çapında 6 bin 900 metre boru döşedi.

SHP'li Mehmet Yıldız gündeme getirdi
İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, İstanbul'a su sağlamak için hazırlanan Master Plan çerçevesinde başlanan projeyi, Koruma Kurulu'nun onay vermemesi üzerine 9 Aralık 2002'de durdurarak yatırım programından çıkardıklarını bildirdi. Çodur, projenin devam etmesinin yararı bulunmadığını belirterek, "Çünkü İstanbul'un şu anda bu suya acil ihtiyacı yok. Ama ilerde büyük su ihtiyacı doğarsa, belki bir tercih yapmak durumunda kalınır" dedi. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin de inceleme başlattığı öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin SHP'li üyesi Mehmet Yıldız, İSKİ Genel Kurulu'nun geçen haftaki meclis oturumundaki konuşmasında, yeni barajlar için Pabuçdere-Kırklareli arasında kilometrelerce uzunluğunda çelik boru döşenmesine karşın bunun devam ettirilmediğini ve yatırımın atıl kaldığını ifade etmişti. Yıldız ayrıca, "Ne kadar boru döşendi? Gerekli planlama yapılmadan projeyi başlatan sorumlular hakkında bir işlem yapıldı mı?" sorusunu gündeme getirmişti.