"7"

Murat Germen

Nişantaşı C.A.M Galeri, 7 Ekim’de yedi sanatçının katılımıyla “7” başlıklı bir sergi açıyor. Sanatlarını fotoğraf aracılığı ile aktarmayı tercih eden, çağdaş sanatın önemli isimlerini kapsayan ve ilk kez bir araya gelen bu grup Ahmet Elhan, Arif Aşçı, Kezban Arca Batıbeki, Murat Germen, Fatma Tülin, Mehmet Kısmet ve Sıtkı Kösemen’den oluşuyor.

Murat Germen, C.A.M. Galeri’de açılacak “7” adlı grup sergisinde sergileyeceği iki bağımsız işinde olağanlıklar üzerinden olağandışılıklara dikkat çekmeye çalışırken, “cansız” heykelleri kullanarak “canlı” bir aktarıma ulaşmayı amaçlıyor.

Ahmet Elhan ise sergide, fotoğrafın ontolojisi ve perspektivizm ile ilgili işler sergiliyor. Kabul edilen perspektif tek bir insan gözüne göre düşünülürken, burada bir sağ bir sol göz kullanılıyor ve karşıt kutupların birbiriyle var olması, diğersiz var olamama durumlarının fotoğrafı ortaya çıkartıyor.

Kezban Arca Batıbeki’nin hemen her çalışmasında yer alan nostalji öğeleri, foto-romanlar, plaklar, dergiler, biblolar, ışıltılı giysiler, alt kültür, klişe, kitsch ve pop kavramları, yapıtlarının içeriğindeki düşünsel ve eleştirel derinliğin simgeleri olarak bu sergide de yer alıyorlar.

Arif Aşçı sergide yer alan fotoğraflarını “bütün gördüklerimiz kendi iç aynamızın yansımalarından ibarettir. Bu ayna, bir anda gerçeği gerçeküstüne dönüştürebilir” cümlesiyle anlatıyor.

Mehmet Kısmet ise fotoğraflarında sessizliği, önü kapalı bir gerçeklik duygusunu ve yüzyıllık yalnızlığı barındıran imgeleri izleyiciye aktarıyor.

Sıtkı Kösemen “invisible” serisinden seçtiği fotoğraflarda “resimlerdeki imgeler ve nesnelerle baş başa kaldığınızda, günlük yaşamınızda görmeyi istediğiniz, istemediğiniz, içinde yaşadığınız, yaşamak zorunda olduğunuz siyasal, ekonomik, kültürel koşullarda, kabul edilen veya edilmeyen bazı olguları görebilir ve bunların gerçekleri yeterince yansıtmadığını görüp küçümseyebilir, hatta onları görmezden gelebilirsiniz” mesajını veriyor.

Fatma Tülin fotoğraflarına, ressamın bakış biçimi ile yaklaşıyor: “Yıllar boyunca gelişen, değişen ve aynı kalan bir bakış bu; bir kavram, bir kurgu, belirli tarz bir algılama… Daha çok dikey olarak tanımlanabilecek, dibine, derinine inen, “tek” olanı didikleyen, çevreden yalıtan bir var ediş biçimi… Örneğin doğal nesneler, “saplantı çekirdeği”nden zencefile uzanan… Aynı bakış açısını bu kez farklı bir ifade aracıyla, fotoğraf aracılığıyla yansıtmak isteyen sanatçı; yani bakan kişi aynı, bakış biçimi aynı, konu birliği öyle, farklı olan sadece “medium” – bu da sonucu farklı ve aynı kılmaya yetiyor gibi.”

“7” başlıklı karma sergi, 7 – 31 Ekim 2010 tarihleri arasında Nişantaşı C.A.M Galeri’de izlenebilir.