7. Zeki Yurtbay Tasarım Yarışması Sonuçlandı



"Senin tabiatın, kendi habitatın!" teması ile, seramik yer&duvar karosu kategorisinde Yurtbay Seramik ve Yapı Medya İletişim işbirliğinde düzenlenen Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri yarışması; seramik sektörüne ve tasarım odaklı disiplinlerde eğitim alan, geleceğin profesyonel adaylarını sektörle tanıştırmayı ve düşünsel süreçlerine tasarım odaklı bakış açısıyla katkıda bulunmayı sağlama amacı ile yola çıktı.

Seramik yer&duvar karosu kapsamında sektörde fark yaratmaya devam eden Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri; tasarım disiplinlerini seramik sektörü ile tanıştırırken, farklı ve üretilebilir normlara sahip tasarımları seramik sektörüne uyarlama imkânı tanıyor. Yarışma, akademik hayatlarına devam etmekte olan ve ilgili bölümlerde okuyan genç yeteneklere, kendilerini ifade edebilecekleri seramik dokusu ve tasarımı hakkında bilgi edinebilecekleri bir araştırma platformu da sağlıyor. Jüriler, evrensel ve estetik malzeme bağlamında üretilebilirlik, tasarımın yaratıcılığı ve çıkış noktası gibi detaylara bakarak, teknik detaylar ve tasarım normlarını göz önünde bulundurarak her bir projeyi kapsamlı bir şekilde değerlendirdiler.

Bu sene Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri yarışmasının jüri üyeleri Prof. Ayşegül İzer (MSGSÜ Rektör Yardımcısı), Emre Yusufi (Lemonade “Refreshing Ideas” Reklam Ajansı kurucu ortağı ve sanatçı), Erhan Vural (Mimar, ABOUTBLANK kurucu ortağı), Hasan Sıtkı Gümüşsoy (Mimar, ABOUTBLANK kurucu ortağı), Prof. Sevim Çizer (Seramik Sanatçısı, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi) oldu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerin fakültelerine bağlı; mimarlık ve tasarım disiplinlerini kapsayan bölümlerinde öğrenim gören ön lisans, sanat ve tasarım ile mühendislik fakültelerine bağlı; mimarlık ve tasarım disiplinlerini kapsayan bölümlerinde öğrenim gören ön lisans, lisans veya lisansüstü (yüksek lisans, sanatta yeterlilik ve doktora) öğrencilerine açık yarışmaya, www.dogadansanatasentasarla.com üzerinden 4920 ön başvuru 430 öğrenci (122 ekip çalışması) 90 farklı üniversite ve 448 proje katıldı.

Özgün ve yeniliklerle beslenen tasarımlarını seramik sektörünün teknik normlarıyla yeniden yorumlayan adaylar birbirinden değerli jüri üyelerinin ciddi bir değerlendirme sürecinden geçerek öğretici ve keyifli bir sürece dahil oldular. 6’sı ödüle layık görülen, toplamda 10 kişinin dereceye girdiği yarışmada birbirinden yetenekli gençler projelerinin değerlendirilmesi fırsatını yakaladı.

Her yıl bir önceki yıla göre daha çok ses getiren Zeki Yurtbay Tasarım Yarışması kazananları ise şöyle:

Birinci ödül (12.000 TL): 129 No’lu 1079WFM6 rumuzlu proje:

Göksu Erkoç (Ekip başı), Selahaddin Topselvi; “Armadillo”

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

*

İkinci ödül (8.000 TL): 54 No’lu - 4260LAGJ rumuzlu proje

Zeynep Altıntaş (Ekip Başı); Esra Acar; "Tabula rasa"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Mimarlık Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü

*

Üçüncü ödül (6.000 TL): 35 No’lu - 166OMIB rumuzlu proje

Berat Yıldıztepe; “Rise

Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü

Mansiyonlar (Eşdeğerdir, proje başına 1.500 TL)

- 77 No’lu - 4680SH7G rumuzlu proje

Ahmet Ünsal; “Prizma

Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Grafik (Yüksek Lisans)  

*

- 313 No’lu - 37969WWA rumuzlu proje

Bilgesu Aksu (Ekip Başı), Damla Sezgin; “Bambusa

Yaşar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü

*

- 407 No’lu - 4719D75Q  rumuzlu proje

Merve Uçan (Ekip Başı), MEF Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık Bölümü

İlayda Akdemir, MEF Üniversitesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık-Mimarlık Bölümü (Çift Anadal)

Eser sahipleri toplamda 30.500 TL para ödülünün sahibi olacak. Değerlendirmeler sonucunda dereceye giren 6 proje, ödül töreni gerçekleştirilerek sahiplerine takdim edilecek. Yarışmanın birincisine ayrıca Unicera 2020 Seramik Banyo Mutfak Fuarı’nda, Yurtbay Seramik standında tasarımını sergileme imkânı sağlanacak.

Ayrıntılı bilgi ve yarışma jüri tutanağı için tıklayın