70 Yıllık Tarih Çürüyor



Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan Hasanoğlan Köy Enstitüsü sinema salonu, günümüzde atıl vaziyette bırakılarak, yıkılmaya yüz tutmuş durumda.

70 yıl önce 266 Köy Enstitüsü öğrencisinin Hasanoğlan’a gelip yerleşmesiyle kurulan binalar bugün kimsesizliğe terk edilmiş durumda. Yapımı 1946 yılında tamamlanan sinema solonu ise, çok amaçlı salon özelliğine sahip olup, içinde orkestra çukurunun da bulunduğu ender yapılardan biri. 600 metrekarelik, bin 400 kişi kapasiteli salon, uzun yıllar öğrenciler ve halk kesiminin katıldığı tiyatro oyunlarına ve operalara ev sahipliği yaptı. Daha sonra Mualla Eyüpoğlu’nun projesi ile 11 küçük müzik odası ve iki müzik salonu da eklenerek sanat kompleksine dönüştürüldü.

Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Başkanı Alper Akçam şunları söyledi:

“Binaların yıkılmakta olduğunu, Cumhuriyet’in kültürel değerlerine sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek, Şubat’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’na yazı yazdık. Kültür ve Turizm Bakanlığı Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nün Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılması nedeniyle bir şey yapamayacaklarını gerekçe olarak gösterirken, MEB’den onarım yapmak için yeterli olanağa sahip olmadıkları cevabını aldık. Salon bir an önce onarılıp kültürel etkinlikler için Hasanoğlan halkının hizmetine sunulmalıdır.”

Yıkmak için yazı iddiası

Sinema salonunun yanı sıra açık hava tiyatrosu ve müzenin de koruma altında olduğunu belirten Akçam şunları söyledi:

“Hatta MEB’de yetkili bir kişinin, bakanlığa binanın yıkılıp yerine yeni bir bina yapmak üzere yazı yazdığını öğrendik. Tarihsel, kültürel değerler önemsenmiyor. Orada yaklaşık 800 öğrenciye sahip Öğretmen Lisesi var. Hasanoğlan merkeze 30 km uzaklıkta ve orada yaşayan bir halk var. Binalar onarılıp, işlevsellik kazandırılabilir.”