700 Yıllık Müzeye 'Personel' Kilidi



İstanbul'un en önemli müzelerinden Fatih'teki Fethiye Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ödenek sıkıntısı nedeniyle 3.5 yıldır eleman atayamadığı için kapalı tutuluyor.

13. yüzyılda yapılan ve yaklaşık 150 yıl patrikhane binası olan Fethiye'nin kuzey kilise bölümü cami olarak kullanılsa da müze kısmı kilitli kapılar ardında sessiz sedasız unutuluyor. İstanbul Valiliği Çevre Vakfı, 2001- 2002'de 75 milyar liralık ödenek ayırıp müzeyi baştan yarattı ancak yapılan yatırımlar kar etmedi. Birinci dereceden SİT kabul edilen müzenin duvarları Meryem Ana, Hazreti İsa ve dönemin papazlarının altın kaplama mozaikleri ve fresklerle süslü.


AB İÇİN ÖNEMLİ
Kapısı kilitli müzeyi ziyaret edebilmek için Ayasofya Müzesi Müdürlüğü'nün izni gerekiyor. Ziyaretçiler önce Ayasofya'yı arayarak randevu alıyor. Tarih belirlendiğinde bir görevli, Fethiye'nin Kariye Müzesi'nde bulunan anahtarını alıp müzeyi ziyaretçilere açıyor. Ayasofya Müze Müdürü Mustafa Akkaya, personel için birçok kez başvuruda bulunduğunu belirterek şunları söylüyor: "Ben geleli üç buçuk yıl oldu. O zamandan beri müzeyi açamadık. Fethiye özel bir müze. İnce grenli ve altın kaplama mozaikleriyle çok önem taşıyor. Kapısına kilit vurulması üzücü. Ortodokslar'ın büyük ilgisi var. Avrupa Birliği sürecinde iyi bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorum.