750 Yıllık Külliye, Yıkılma Tehlikesi Yaşıyor

Yatırım programından 2001 yılında çıkartılan 750 yıllık Sahibi Ata Külliyesi, bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Külliyeden kırılan paha biçilemeyen çiniler restore edecek usta olmadığı için kolilere doldurularak depolara kaldırılıyor. Tarihi çinilerden bazılarının çalındığı külliyede, orjinalinin yerine taklitleri konulacak. Tarihi külliye, Anadolu Selçuklu Devleti vezirlerinden Sahib Ata Fahrettin Ali tarafından 1258 yılında yaptırılan türbe, hanegah, hamam ve camiden oluşuyor.

Onarıma ihtiyaç duyun tarihi mekanlar, ilk önce Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne teklif olarak sunuluyor. Yatırım programına alınan mekanlar daha sonra ihale ediliyor. 1998 yılında Sahibi Ata Külliyesi de yatırım programına alındı. Ancak onarım çalışmaları, Bakanlar Kurulu’nun aldığı bir karar üzerine 2001 yılında durduruldu. 2002 ve 2003 yılında da ödenek sıkıntısı yüzünden Sahibi Ata Külliyesi yatırım programına alınmadı. Eğer bu yıl külliye restore edilecek eserler arasına alınırsa, kaybolan ve çalınan çinilerin yerine orjinaline uygun taklitleri yerleştirilecek.

Anadolu Selçukluları dönemi mimarlarından Abdullah Bin Keluk tarafından yapılan Sahibi Ata Külliyesi’nin restore çalışmalarının yarım kalması sonucu tarihi çinilerinin bir çoğu yerinden düşerek kırıldı. Bakımsızlıktan yerinden kırılan 155 çininin yapımını bilen usta bulunmuyor. Bu nedenle, kırılan paha biçilemeyen çiniler, karton kolilere doldurularak depoya kaldırılıyor. Külliyenin bekçisi olmadığı için bugüne kadar birçok tarihi çini, hırsızlar tarafından çalınmış.
Külliyeden tarihi çinilerin çalınması üzerine Konya Vakıflar Genel Müdürlüğü, külliyenin kapı ve pencerelerini önlem olarak tuğlalarla kapattı. Külliyenin bakımı yapılmadığı için çevresini ve kubbelerini de otlar başmış.