7'lik Deprem 2015 ile 2020 Yılları Arasında

Jeofizik Kurumu Onursal Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'de 7 büyüklüğünde bir depremin 2015 ile 2020 yılları arasında meydana gelmesinin beklenmedik bir durum olmayacağını söyledi. Prof. Ercan, İzmir'in, İzmir Körfezi üzerinde yerleşmiş, Gediz göçün-tüsünün sonucu oluşmuş, doğu-batı uzanımlı uzun bir koy olduğunu belirtti. Son 250 yıl içinde İzmir'de 7 büyüklüğünde veya daha büyük bir deprem olmadığını ifade eden Prof. Dr. Ercan, şunları kaydetti:

"Son dönemde İzmir'i etkileyen depremler İzmir odaklı değil İzmir'i yaklaşık 50-70 kilometre çaplı bir çemberle kuşatan yerlerde olmuştur. İzmir bu deprem çemberinin içinde yer alır ve bu deprem çemberi içinde en büyük yerleşimle, en çok etkilenecek kenttir. Enerji, gerginlik, boşalma ilişkisine göre, bu düzeyde etkileyici bir deprem 2015 ile 2020 yılları arasında olursa beklenmedik bir durum olmaz."

Yunanistan'daki deprem
Prof. Dr. Ercan, Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda meydana gelen deprem kuşağının Türkiye ucu olan Ça-meli-Denizli bölgesinin de 3 aydır etkin olduğunu, İzmir ve Mora depremlerinin İstanbul'u etkilemeyeceğini belirtti.