8. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması



Yarışmanın amacı
Türkiye’yi ev tekstili alanında öncü olduğu uluslararası pazarlarda moda ve trend yaratabilecek düzeyde temsil edecek tasarımcıları teşvik etmek ve desteklemek, beraberinde sektörün rekabet gücünü artırmak,

Ev tekstili sektöründe özgün ve yenilikçi tasarımlar ile yaratıcı tasarımcı kimliğinin güçlenmesine yardımcı olmak,

Türkiye ev tekstili sektöründe motivasyon, işbirliği ve dayanışmaya katkıda bulunmak,

Ev tekstili sektörüne yenilikçi, katma değeri yüksek ve inovatif ürünler kazandırmak,

2023 İhracat Stratejisi kapsamında ülkemizde Ar-Ge ve tasarım kültürünün yerleşmesi ve teknoloji ile bütünleşmesi,

Ar-Ge ve tasarım konularında yeterli birikimin oluşturulması,

İhracatta katma değerin artırılması,

Yeni tasarımcılar yetiştirilmesinin teşvik edilmesi,

Ülkemiz ihracatçıları tarafından özgün ürünlerin üretilip, dünya pazarlarına sunulmasıdır.

Başvuru koşulları
- Yarışmaya güzel sanatlar ile sanat ve tasarım fakültelerinin tekstil ve tekstil ile ilişkili lisans ve yüksek lisans programları ile mühendislik ve mimarlık fakültelerinin tekstil mühendisliği, grafik tasarım, endüstriyel tasarım, mimarlık bölümleri lisans ve yüksek lisans öğrencileri, ayrıca 2 yıllık tekstil ön lisans programlarında okuyan öğrenciler katılabilir.

- Yukarıda belirtilen bölümlerin dışında eğitim gören öğrencilerin başvuruları kabul edilmeyecektir.

- Sadece T.C. vatandaşı olan öğrenciler katılabilir.

- Yarışmacı aynı projesi ile hem UTİB Tasarım Yarışması hem de UTİB Proje Pazarına başvuramaz. Tasarım Yarışmasına katılım gösteren proje sahibi aynı projesi ile proje pazarına başvuru yaptığı takdirde, iki başvurusu da geçersiz sayılır.

- Yarışmaya katılan her projede özgün olma şartları aranmaktadır. Bunun aksi bir durumun tespiti halinde, proje yarışmadan diskalifiye edilir; ödül kazandıysa UTİB tarafından ödülü nakden ve defaten geri alınır. Ödül kazanan yarışmacı böyle bir durumla karşılaşılması halinde aldığı ödül ve tutarı geri vermeyi taahhüt eder. Ayrıca, yarışmaya gönderilen eserin özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.

Ana tema
Göç, doğanın bir parçası ve değişen mevsimlerin ritminin bir gerekliliğidir. Kuşlar binlerce kilometre öteden, dağ ve okyanusları aşıp yaşam alanlarını değiştirirler.  İnsanlar da tıpkı göç eden diğer canlılar gibi tarih boyunca hareket etmişlerdir. Bu yüzden tüm kültürler, diller ve genler karışmıştır.

Farklı kültürler ve ırklar  buluştuğunda sanatları da harmanlanmış olur. Hareket halindeyken yaşananlar, kullanılan tekstil ürünlerine de yansır. Böylece toplumlar göç sırasında yaşadıklarını kumaşlarındaki renkler ve desenlerle gittikleri yerlere götürürler.

8. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışmasında katılımcılardan; ev tekstili ürünlerinin, göç temasından ilham alarak melez kültürel imgeleri, renkleri ve materyalleri içeren, gündelik yaşama uygun deneyim ve formlar eşliğinde iç mekan tekstil ürünleri tasarlamaları beklenmektedir.

Kategori içeriği
Perdelik kumaş, perde sistemleri, koltuk, döşemelik kumaş, gölgelik, banyo tekstili, yatak odası tekstili, duvar tekstili gibi ev tekstili ürünlerinden yola çıkarak farklı ihtiyaçları cevap verebilecek estetik ve fonksiyonel nitelikleri üstün olan ürün ve/ya da ürünleri kapsamaktadır. Yarışmanın ana temasına uygun olarak belirlenen bir tema ile tasarlanacak ürün ve/veya ürünler kurgulanan bir yaşam alanı içerisinde çizim veya maket çeklinde sunulmalıdır.

Başvuru aşamaları

1. Aşama: Ön Eleme/Online Başvuru
Yarışmacılar; bir tema başlığı, ilham kaynağı görsellerini içeren; renk, biçim ve doku olarak fikrini anlatan ve tasarımı en iyi şekilde ifade eden görsel, çizim veya uygun anlatım biçimlerinin beraberinde kullanım alanı önerilerinin de bulunduğu dijital bir pafta hazırlamalıdır. Eserini yükleyen her bir tasarımcı, başvurusunu doğru ve eksiksiz olarak tamamladığını belirten onay teyidini sistem tarafından kendisine gönderilen mail ile birlikte ekranda görecektir. Final değerlendirmesinde online başvurusu olmayan adayın eseri değerlendirilmeye alınmayacaktır. İlk aşamayı geçen 10 yarışmacının ad ve soyadları etkinliğin web sitesinde yayınlanacak ve başvuru formunda bildirdikleri mail adreslerine kendilerine ikinci aşama olan atölye çalışmalarına katılmaya hak kazandıklarına dair bilgi maili gönderilecektir.

2. Aşama: Atölye Çalışmaları
Final hakkı kazanan öğrencilere, projelerini geliştirebilmeleri, mesleki gelişimlerine katkı sağlamaları amacıyla bir atölye çalışması düzenlenecektir. Buna istinaden, online olarak yapılan başvurular arasından jüri tarafından ön eleme yapılarak atölye çalışmalarına kalacak 10 kişi ile 5 günlük atölye çalışması yapılacaktır. Atölye çalışmalarına katılan 10 kişi, üçüncü aşama olan final elemeye kalacak eserlerinin prototiplerinin üretimini mentör ve moderatör eşliğinde yapacaklardır. Prototiplendirme için gerekli araç ve gereçler atölye çalışmaları kapsamında sağlanacaktır.

3. Aşama: Final Eleme
Final eleme jürisi, atölye çalışmalarına katılmaya hak kazanan 10 yarışmacının çalışmalarını, değerlendirecek ve ödül almaya hak kazanacak ilk üç finalisti belirleyecektir. Final eleme; ürün paftası, atölye çalışmaları sırasından üretilen prototiplerin sunumu ve finalist mülakatı ile jüri değerlendirme toplantısı şeklinde gerçekleştirilecektir. Juri toplantısı yeri ve program akışı için 10 finalist bilgilendirilecektir.

Değerlendirme esasları
- Ana temaya yaklaşım ve yarışmacının tema başlığının uygunluğu,
- Kavramsal yaklaşım düzeyi,
- Tasarımın özgünlüğü ve fark yaratma düzeyi,
- Projenin fikir, çizim, ifade biçimi ve malzeme özellikleriyle ayırt edici nitelikleri,
- Tasarımların uygulanabilirlik düzeyi,
- Tasarımların, kullanım alanı önerilerine uygunluğu,
- Tasarımların niteliği ve kalitesi ile katma değer yaratıp yaratamayacağı.

Ödüller
Birinci Ödül: 10.000 TL                 
İkinci Ödül: 7.500 TL
Üçüncü Ödül: 5.000 TL          
Yurt Dışı Tasarım Bursu: 2008/2 Tasarım desteği kapsamında T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından verilmekte olan yurt dışı okullarda tasarım bursu için yarışma bitiminden itibaren dereceye giren tasarımcıların başvuruları için bilgilendirme ayrıca yapılacak olup, talep edilen evraklar 2008/2 sayılı Tebliğ çerçevesinde değerlendirilmek üzere T.C. Ekonomi Bakanlığı’na gönderilecektir.

Yarışma takvimi
Yarışmanın İlanı: 22 Aralık 2017
Online ortamda kayıtların başlaması: 15 Ocak 2018
Online ortamda kayıtların sona ermesi: 17 Mart 2018
Online Jüri Değerlendirmeleri: 26 Mart-02 Nisan 2018
Ön Elemeyi Geçenlerin Duyurusu: 11 Nisan 2018
Atölye Çalışmaları: 16-20 Nisan 2018
Final Eleme / Jürisi Toplantısı: 20 Nisan 2018
Ödül Töreni: Eylül veya Ekim 2018 (TİM Tasarım Haftası)

Jüri
İbrahim Burkay, UTİB Yönetim Kurulu Başkanı
Aslı Türkün Karaçor, UTİB Yarışma Komitesi Başkanı
Pınar Taşdelen Engin, UTİB Yarışma Komitesi Başkanı
Osman Nuri Canik, Elvin Tekstil, UTİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Faruk Malhan, İstanbul Tasarım Vakfı, Koleksiyon Grubu Başkanı
Cansu Ocak, Güleser Tekstil
Müjde Abdiş Güçlü, Tekstil Tasarımcısı, WGSN Türkiye ve Orta Doğu Bölge Müdürü
Canan Şahbaz, Tekstil Tasarımcısı, Karaca Home Collection
Esen Es, Mimar
Atıl Kutoğlu, Modacı
Aylin Şener, Orbis Vista Patent & Marka Vekili Kurucu Ortak
Prof. Dilek Alpan, Mirmar Sinan Güzel sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Prof. Dr. Nesrin Önlü, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarımı Bölümü
Prof. İdil Akbostancı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü
Doç. Dr. Yasemin Kavuşturan, Uludağ Üniversitesi -Tekstil Mühendisliği Bölümü
Arzu Kaprol, Tasarımcı
Billur Saatçi, Blogger / IG Influencer
Merve Özkaynak, Youtuber / IG Influencer
Fulya Bozkurt, Marie Claire Maison ve Instyle Home Genel Yayın Yönetmeni

Şartname için tıklayın.

Reklam Goruntulenme Bolumu