8 Yılda 61 Kişinin Öldüğü Tuzla Raporu



Tuzla tersaneler bölgesinde, 2000-2008 yılları arasında 61 ölümlü kaza meydana geldi. Kaza nedenleri arasında ilk sırayı yüksekten düşme alırken, bunu elektrik çarpması, üzerine malzeme düşmesi, patlama ve sıkışma izledi. Gemi İnşa Sanayindeki İş Güvenliği ve Çalışma Şartlarının Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu 'nun hazırladığı taslak rapora göre Tuzla'da bu yılın ilk 6 ayında ise 33 bin 480 çalışandan 13'ü yaşamını yitirdi.

Rapora göre, 2000 yılında 5 bin çalışandan 4'ü, 2001 yılında 5 bin 750 çalışandan 1'i, 2002 yılında 13 bin 545 çalışandan 5'i, 2003 yılında 14 bin 150 çalışandan 3'ü, 2004 yılında 14 bin 750 çalışandan 6'sı, 2005 yılında 24 bin 200 çalışandan 7'si, 2006 yılında 28 bin 500 çalışandan 10'u ve 2007 yılında 33 bin 480 çalışandan 12'si yaşamını yitirdi.
 
Türkiye çalışan sayısına göre kaza oranı 10 binde 3 olurken, bu oran Malezya'da 10 binde 12, Çin, Singapur ve Tayvan'da 10 binde 10, Japonya'da 10 binde 3, Amerika'da 10 binde 2, İsveç ve İngiltere'de ise 10 binde 1 olarak gerçekleşti.
 
Kaza nedenleri arasında ilk sırayı 20 kişiyle yüksekten düşme alırken, bunu 10'ar kişiyle elektrik çarpması ve üzerine malzeme düşmesi,7'şer kişiyle de patlama, sıkışma ve diğer nedenler izliyor.
 
Kazaya neden olan riskler
 
Taslak rapora göre, yeni gemi inşası ve gemi bakım ve onarım çalışmalarının yapıldığı Tuzla tersaneler bölgesinde, iş sağlığı ve güvenliği yönünden kazaya neden olabilecek çok sayıda tehlike kaynağı ve riskler bulunuyor. Bu tehlike kaynağı ve riskler ise şöyle sıralanıyor:
 
- Yetersiz çalışma alanı, (düzensiz iş yeri, hareket zorluğu, kaldırılan ve taşınan malzeme altında çalışma ve benzeri)
 
- Açık alanlarda çalışma, (olumsuz termal konfor şartları; soğuk, sıcak, rüzgar, yağış ve benzeri)
 
- Kapalı dar alanlarda çalışma, (zararlı maddelere yoğun şekilde maruz kalma, boya, gaz, kaynak kullanımı halinde yangın ve patlama riski ve benzeri)
 
- Yüksekte çalışma (düşme, malzeme düşmesi ve benzeri)
 
- Yoğun ve uzun süreli çalışma, (uygun olmayan çalışma yöntemi, yorgunluk, stres, motivasyon eksikliği)
 
- Kimyasallarla çalışma, oksijen, SPG, asetilen, çözücüler, boya, karbondioksit, karbonmonoksit, hidrojen sülfür kullanımı (Yangın, parlama, patlama)
 
- Yoğun olarak elektrikli iş ekipmanı kullanımı (düzensiz ve güvensiz enerji kabloları)
 
- Çok sayıda alt işveren (organizasyon, kontrol ve denetim eksikliği)
 
- Çalışanların sık değişmesi (eğitimsiz ve yeteneksiz işçi, kontrol zorluğu, kalifiye olmayan iş yerini ve risklerini tanımayan elaman)
 
- Ağır parçalarla çalışma (malzeme düşmesi/çarpması, sıkışma)
 
- Yoğun kaynak işleri (zararlı maddelere maruz kalma, gaz/duman/zararlı ışın, yangın).


 
Teftiş sonuçlarında rastlanan eksiklikler
 
Taslak raporda ayrıca, Tuzla tersaneler bölgesinde yapılan teftişlere de yer veriliyor. Tuzla tersanelerinde son yıllarda yapılan teftişlerde, iş sağlığı ve güvenliği yönünden en çok tespit edilen eksikliklerin başında risk değerlendirmesi yapılmaması, iş yerlerinde yeterli eğitim yapılmaması ve yıllık eğitim programı hazırlanarak uygulanmaması geliyor.
 
Bunları meslek hastalığına yol açabilecek olan işlerde çalışan işçilerin sağlık kontrolünün yapılmaması, iş yerlerinde yangın ekibi kurulmaması ve yangın tahliye tatbikatının yapılmaması, yüksekte çalışmalar ve düşmelere karşı gerekli önlemlerin alınmaması, kaldırma araçlarının periyodik kontrollerinin yaptırılmaması, elektrik tesisatının ve topraklama tesisatının kontrolünün yaptırılmaması, seyyar elektrik kabloların dış etkenlere karşı korunmaması, elektrik panolarının zeminlerinin yalıtkan malzemeyle kaplanmaması, kompresörlerin periyodik kontrollerinin yaptırılmaması izliyor.
 
Kişisel koruyucu donanımlarının kullanılmaması da tespit edilen eksiklikler arasında yer alıyor. Patlayıcı ortam oluşabilecek alanların sınıflandırılmaması, patlayıcı ortamlarla ilgili risk değerlendirilmesi yapılmaması, patlamadan korunma dokümanı hazırlanmaması, gaz tüplerinin taşınması ve depolanmasında güvenlik tedbirlerinin alınmaması ise tespit edilen diğer eksiklikler arasında bulunuyor.