‘Boğaz’da Yaşanacak Bir Çevre Felaketi Tüm Bölgeyi Etkiler’

Üçüncü Uluslararası Karadeniz ve Hazar Ekoloji Zirvesi dün başladı. Hilton Otel’de düzenlenen zirvede İstanbul Boğazı’ndan geçen petrol tankerleri gündeme geldi.

Çevre ve Orman Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Dr. Mehmet Emin Birpınar, Karadeniz’e kıyısı olan ülke temsilcilerine ‘Boğazlardan geçen petrol, sizin de sorununuz.’ uyarısında bulundu. Geçen yıl Boğazlardan 150 milyon ton ham petrol geçtiğini belirten Birpınar, gemi trafiğinin de önlenemez biçimde arttığını bildirdi. Birpınar, “Boğazlarımızdan yılda 50 binden fazla gemi geçiyor. Kimse ‘Burası uluslararası bir su yolu, isteyen istediğini geçirir.’ diye düşünmemeli.” dedi.

Petrol tankerleri sebebiyle İstanbul’un büyük risk altında olduğunu vurgulayan Mehmet Emin Birpınar, “Burada bir çevre felaketi yaşanırsa bundan sadece biz değil, çevremizdeki tüm ülkeler de etkilenir.” diye konuştu. Birpınar, Boğazlardaki deniz trafiğini düzenleyen Montreux Sözleşmesi’nin imzalandığı 1930’lu yıllarda çevreyi koruma bilincinin bu kadar yaygın olmadığını; ancak aradan geçen sürede tüm dünyanın çevreye büyük önem vermeye başladığını sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Avrupa Bölge Direktörü Frits Chlingemann pek çok endemik türe ve yaklaşık 10 milyon göçmen kuşa ev sahipliği yapan Hazar Denizi’nin ciddi kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti. Baltık Denizi ile Volga Nehri arasına açılan kanallardan Hazar Denizi’ne balık akışı yaşandığını ifade eden Chlingemann, “Tespitlere göre Baltık Denizi’nden Hazar’a 17 farklı balık türü girdi. Bunların büyük bölümü istilacı türler. Hazar’daki doğal dengeyi hızla yok ediyorlar.” dedi.

Hazar Çevre Programı Direktörü İranlı Hamid Rıza Gaffarzade de yıllık 5 milyar dolarlık balıkçılık faaliyeti yapılan Hazar Denizi’nde ekolojik hayat için tehlike çanları çaldığını aktardı. Eskiden milyonlarla ifade edilen Hazar foku sayısının, 150 bine gerilediğini hatırlatan Gaffarzade, “Şu anda balıkçılıktaki gerilemeden kaynaklanan ekonomik kayıp 500 milyon doları buldu.” değerlendirmesinde bulundu.

İki gün sürecek Karadeniz ve Hazar Ekoloji Zirvesi’ne Türkiye, Rusya, İran, Romanya, Kazakistan, Bulgaristan, Azerbaycan ve Gürcistan’dan yetkililer katılıyor.