9. Ulusal Çatı ve Cephe Konferansı Gerçekleşti



BTM’nin çanta sponsoru olarak katkıda bulunduğu etkinliğin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yüksel Malkoç, bina sektörünün dünya genelinde nihai enerji tüketimindeki payının yüzde 30’u, küresel elektrik tüketimindeki payının ise yüzde 50’yi geçtiğini, küresel karbon emisyonlarının üçte birinden de bina sektörünün sorumlu olduğunu söyledi.

Enerji verimliliği ve ekolojik denge
ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu; çatı ve cephelerde çevreye duyarlı, verimlilik sağlayan, ekolojiyi gözeten teknoloji ve uygulamaların yaygınlaştığını belirterek, “Daha yaşanabilir bir dünya için enerjinin verimli kullanılması ve ekolojiyi gözeten uygulamaların gerekliliğini artık herkes kabul ediyor. Çatı ve cephe sektörü, bu konuda örnek olacak teknoloji ve tasarımları hayata geçiriyor” şeklinde konuştu.

Güneş enerjisi kullanımı yaygınlaştırılmalı
ÇATIDER Yönetim Kurulu Üyesi M. Nazım Yavuz, Almanya’da kurulu solar (güneş enerjisi) gücün %30’unun endüstriyel çatılarda olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın henüz %1-2 seviyesinde olduğunu belirterek, “Bir güneş ülkesi olan Türkiye’nin bu potansiyeli iyi kullanması gerekiyor. Doğalgaz bağlatır gibi binalara solar sistem yapılmalı” diye konuştu.

Şehir ekolojisini iyileştiren “yeşil çatılar”
ERA Mimarlık Kurucusu Prof. Dr. Ertun Hızıroğlu, BTM OptigreenBitkilendirilmiş Yeşil Çatı Sisteminin uyguladığı “Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü Projesi” hakkında bilgilendirmede bulundu. Daha sonra BTM Teknik Danışmanı Jozef Bonfil proje hakkındaki uygulama detaylarından bahsetti.
Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç “REMOURBAN – Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması İçin Yenileme Modeli Projesi”, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. ve DS Mimarlık Kurucu Ortağı Dr. Deniz Aslan binaların enerji performansını, hava kalitesini ve kent ekolojisini iyileştiren “Yeşil Çatılar” konularını anlattı.

Reklam Goruntulenme Bolumu