9. Uluslararası İstanbul Bienali' nde Panel

9. Uluslararası İstanbul Bienali, 13 Nisan Çarşamba günü saat 19:00’da Garanti Platform Güncel Sanat Merkezi’nde İstanbul Bienali’nin sanat ve toplum için önemini anlatacakları ve sanat ile ilgilenen ve bienale dair görüşleri olan herkesin davetli olduğu bir panel düzenliyor.

Konuşmacılar Vasıf Kortun, Charles Esche, Ali Akay, Fulya Erdemci, Orhan Esen, Korhan Gümüş ve Mustafa Pancar.

Kuşkusuz ki, mega-kentler arasındaki rekabette bienaller önemli bir rol oynamakta ve kültürel turizme hizmet etmektedir. Herşeye rağmen, Uluslararası İstanbul Bienali’nin İstanbul için sunabileceği farklı bir seçeneğin varlığına – İstanbul’un işgal eden veya yutan değil, kucaklayan bir kent olduğuna - inanıyoruz. Bu öneri, pazar toplumuna boyun eğmeden paylaşımcı bir mekan yaratmak ve birleştirici bir rol oynamak olarak ifade edilebilecek tarihi bir sorumluluktan kaynaklanıyor. Tüm bunlar, neleri kurtarabileceğimiz ve nasıl yeniden başlayabileceğimiz ile ilgili.9. Uluslararası İstanbul Bienali panelinde bu konular tartışmaya açılacak.

9. Uluslararası İstanbul Bienali paneline davet edilen konuşmacılar İstanbul Bienali’nin buradaki sanat ve toplum için önemini – bir öneminin olup olmadığını, varsa nasıl olduğunu – anlatacaklar. Konuşmaları takiben gündeme getirilecek olan sorular ise şöyle :

o Bienal kimin için önemli?
o Bienalin “nezihleştirme ve mutenalaştırma” ile ilişkisi nedir?
o Özelleştirme ve ekonomik gelişmeler İstanbul sanat dünyasını nasıl değiştirmektedir?
o Devlet ve belediye desteğinin yetersizliğinin nedenleri nedir?
o Sanatı destekleyen veya köstekleyen siyasi gündem maddeleri nedir?
o Sanat sayesinde yeni dayanışma biçimleri, dahası direniş yolları yaratmamız mümkün mü?
o Sanat, bu ve benzeri soruların toplumca ortaklaşa irdelenmesi uygun bir alan mı?