99 Bin Metrekarelik Ataşehir için Büyük Yarış



Ataşehir’deki son büyük arsanın ihalesine 19 gün kaldı. Şimdilik 6 şirketin şartname aldığı ihalede sayının 20’yi bulması beklenirken, teklifin 600 milyon TL’ye ulaşacağı düşünülüyor

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından ihaleye çıkartılan Doğu Ataşehir’in son büyük arsasının ihalesi için 6 şirket şartname aldı. İhale için şartname alan şirketlerin tümü yerli. Yabancılar şimdilik ilgisiz görünüyor. İhalenin gerçekleşeceği tarih olan 22 Şubat’a kadar şartname alanların sayısının 20’ye ulaşmasına kesin gözüyle bakılırken, yabancı yatırımcıların da ihale gerçekleştikten sonra kazananla ortaklık kuracağı yönünde bir beklenti hakim.

Emlak GYO, ihale sonuçlanana kadar şartname alanlar hakkında prosedür gereği açıklama yapmıyor. Ancak, TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun hasılat paylaşımı modeliyle daha önce yaptığı arsa ihalelerine katılan isimler arasında Ağaoğlu, Soyak, Mesa, Emay, Avrupa Konutları, Varyap, Teknik Yapı, Albayrak, Torunlar ve Sinpaş ön plana çıkıyor. 

Emlak Konut’un satışa çıkardığı arsa toplam 99 bin 108 metrekarelik alana sahip. AVM, ofis binası gibi ticari binaların yapılabileceği arsanın satılabilir alanı ise toplam 267 bin 573 metrekare. Ancak, inşaat alanı otopar, sosyal donatılar gibi unsurlar da dahil edildiğinde ortalama 400 bin metrekareye ulaşabilecek.

Ciro 1.5 milyarı zorlayacak

Emlak Konut GYO için bu ihale, özel bir önem taşıyor. Çünkü, şirket, ilk defa ticaret imarlı arsada hasılat paylaşımı modeliyle ihale gerçekleştirmiş olacak. Bu açıdan bakıldığında ihalede oluşacak fiyat ve idare payı büyük merak konusu. 267 bin 573 metrekarelik alanın ortalama metrekaresi 5 bin TL’den satışa çıkarıldığında 1 milyar 337 milyon TL ciro elde edilebilecek. Ataşehir’de ortalama hasılat paylaşım oranının yüzde 45 civarında olduğu düşünüldüğünde Emlak Konut’a arsa karşılığı verilecek payın da 600 milyon TL civarında gerçekleceği öngörülüyor.

İhale sırasında ve sonrasında neler gelişir?

Yabancı sürprizi: İhaleye yabancı şirket katılmaması ilginç bulunuyor. Bu noktada şartnameyi alan yerli şirketlerle ortaklık kurarak süpriz yapmaları beklenebilir.

Peşinat çok yüksek: İstenilen yüzde 20’lik peşinat da inşaata ilk 18 ay boyunca harcanacak rakam da çok yüksek bulunuyor. Bu yüzden maliyet hesaplamalarının iyi yapılması gerekiyor.

Doğru proje: Bu noktada Doğu Ataşehir’in en gözde arsasına ortalamanın üzerinde bir proje yapılarak fiyat ve satış ortalamasının da yukarı çekilmesi önem taşıyor.

Ortalama fiyat: En olağan şartlarda bile konutların ortalama metrekare fiyatının 4 bin TL olduğu Ataşehir’de ticari bir komplekste fiyatların 6 bin TL’yi görmesi süpriz bir gelişme olmayacaktır.

Ataşehir'i kazanan şirketi ne bekliyor?

Ne kadar nakit: İhaleyi kazananın, sözleşme öncesinde idareye vereceği arsa payının yüzde 20’sini sözleşme imzalamadan ödemesi gerekiyor. Buna göre ihaleye katılacak şirketin en az 120 milyon TL nakitinin olması gerekiyor.

5 yıl boyunca yüzde 10: Daha sonraki ilk ödeme yer tesliminden 550 gün sonra. 5 yılın sonuna kadar her 6 ayda bir yüzde 10 oranında ödeme gerekiyor.

1 milyar TL maliyet: Bodrumlar da dahil edildiğinde inşaat maliyeti 400 milyon TL’yi bulacak. İhaleyi alacak şirketin arsaya 600 milyon TL civarında bir rakam ayırması durumunda projenin boyutu 1 milyar TL’yi bulacak.