A Evi (Bahçe Gibi Bir Ev)

Bu, eski ahşap evlerin yoğun olarak bulunduğu bir bölgede yer alan bir ev tasarımı... Yalnız yaşayan müşteri, parti yapabilmek için geniş bir mekan, bir misafir odası, bir yatak odası, yemek odası - mutfak alanı ve bir tane banyo talep etti.

Mekan, kuzey-güney ekseninde yayılan uzun bir konumda yer alıyor. Doğu ve batı taraflarındaki ahşap evler çok yakına inşa edildiği için müşterinin evi biraz karanlıkta kalıyor. Buna rağmen ışık alabilen bir ortam tasarlamaya çalıştım. Bunu sağlayabilmek için odaları bir sıra halinde konumlandırdım ve her birini ışığın girişine göre ayarladım. Temel olarak bütün odalar ilk kata yerleştirildi (yalnızca yatak odası ikinci kattaydı). Misafir odası, giriş, ayakkabı dolaplı bir fuaye, güneş odası+çamaşır odası, yemek odası/mutfak ve kıyafet odası bu düzende, evin mevkiine göre sağa ve sola konumlandırıldı. Bu şekilde güneş ışınlarının çeşitli noktalardan eve girmesini sağlayacak açıklıklar sağlandı.

Tipik taşıyıcı duvar yapısı yerine kolon ve kiriş sistemi kullanıldı. 100 mm x 100 mm ebatlarında H şeklindeki çelik kirişler kullanıldığı için yapı daha transparan ve zarif oldu. Evde ışık dolu bir ortam yaratmanın ilginç olacağını düşündük. Mobilyaların ve bitkilerin doğrudan mavi gökyüzünün altında olduğu; iç bahçeden çok dış bahçeye benzeyen bir mekan… Bu durum özellikle evin ortasında yer alan güneş odasında belli oluyor. Bu alanda birkaç değişik aktivite gerçekleştirilebilir. Aynı anda hem çiçeklerin sulanabildiği, çamaşırların kurutulduğu ya da parti düzenlendiği bir bahçeye benziyor, hem de geniş çatı penceresi sayesinde bir iç avluyu andırıyor. Güzel havalarda çatı penceresi açık olduğunda, taze meltem rüzgarı odanın içine doluyor. Ancak tek bahçe odası burası değil. Evdeki bütün mekanlar, içerisi ve dışarısı hissini yaratmayacak şekilde saydam ve açık olarak tasarlandı. Yaratmaya çalıştığım saydamlık, cam ve sert çelikten oluşan modern mimariye benzemiyor; daha çok bahar güneşinin berraklığını andırıyor. Olabildiği kadar havadar, gün ışığı ile dolu, sakin ve konforlu mekanlar yaratmaya çalıştım.