A24 Design Studio'dan Kitapseverleri Mutlu Edecek Bir Kitabevi Konsepti



A24 Design Studio’nun son dönem işlerinden biri, İzmir-Karşıyaka iskelesinin karşısında açılan İş Bankası Kültür Yayınları Kitabevi... "Kitapseverleri mutlu edecek bir kitabevi konsepti" ortaya koymayı hedefleyen A24 Design Studio tasarımcıları Nalan Başkır ve Alptekin Başkır, kitabın en rahat ev ortamında okunduğu fikrinden hareketle, ev rahatlığını kitabevine taşımaya karar verdiklerini söylüyorlar. Kafe-kitapçı fikrinin bir ileri aşaması olarak düşündükleri bu konsepti, İş Bankası Kültür Yayınları için geliştirdiler ve ilk olarak İzmir Karşıyaka’da açılan kitabevinde uyguladılar.

A24 Design Studio tasarımcılarından Alptekin Başkır tasarım sürecini şöyle anlatıyor: "Bir kitapçıya gidip, kitapların sayfalarını karıştırırken sayfaların kokusunu hissetmek hiçbir kitap kurdunun vazgeçemeyeceği bir hazdır. Kitap ve kitapsever arasındaki o özel ilişki tasarımımızın çıkış noktası oldu ve biz bu hazzı kitapseverlere ev konforunda yaşatacak ve yeni kitapseverler kazandıracak yepyeni bir mağazacılık anlayışı ortaya koyduk.



Kitabevindeki her obje evdeki bir objenin karşılığı olurken, aynı zamanda sergi ünitesi olarak kullanılıyor. Örneğin merkeze koyduğumuz sedir, hem oturma ünitesi hem de kitap sergileme ünitesi olarak işlev görüyor. Noktasal aydınlatma ile kitapları öne çıkaran bir aydınlatma tercih edip, mekanın genelini loş bıraktık. Ev havasını ve doğallığı verebilmek için genel malzeme mat cilalı ahşabı tercih ettik. Şık masa lambaları gibi detaylarla bu ev hissini kuvvetlendirdik. Yerde yine ahşabın sıcaklığını hissetmek için lamine parke kullanıp, orta alana şık bir halı koyduk.

Bunun dışında, İş Kültür Yayınları Çocuk Kitapları’na çok önem verdiğinden, çocuk kitapları için daha renkli malzemeden özel bir köşe oluşturduk.

Aritmik sıralanan dikey ahşap elemanlar, iç mekan ile dış mekânı ayırmakla beraber, hem yeni çıkan kitapların sergileneceği bir vitrin oluşturuyor, hem de insanların sokaktan geçerken kitabevindeki davetkar atmosfere bir bakış atmalarına imkan veriyor.



Mağazanın, alışılagelmiş kitabevlerinden çok farklı olduğu bir gerçek. Sonuçta kitap kurtlarının içinden çıkmak istemeyecekleri bir kitabevi çıktı ortaya."

A24 Design Studio, "İzleyiciye İlham Veren Atmosferler Yaratmak" misyonuyla 2004 yılında İstanbul’da üç kardeş (Nalan, Nilgün ve Alptekin Başkır) tarafından kuruldu. Bugüne kadar  perakende, fuar, ofis ve event tasarımı konularında Türkiye’nin önde gelen firmaları için hem yurtiçinde hem de yurtdışında (ABD, İtalya, Fransa, Rusya, Almanya, İngiltere, Dubai v.b.)  çalışmalar yürüten A24 Design Studio, uluslararası ve çok yönlü bir tasarım stüdyosu olma yolunda ilerliyor.