AB 2020'ye Kadar Enerjiye 1 Trilyon Avro Yatırım Öngörüyor



Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) ve AB İzmir Bilgi Merkezi'nce ortaklaşa düzenlenen 'Dünya Enerjisinde Değişen Dinamikler ve Türkiye Gerçeği' konulu panelde konuşan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi, Tarım Bölümü Başkanı 1. Müsteşarı Michele Villani, AB'nin enerji politikaları ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

AB enerji politikaları ile Türkiye'nin politikalarının birbiriyle örtüştüğünü belirten Villani, "Dünya enerji talebi, 2030 yılına kadar üçte bir oranında artacak. Avrupa Birliği'nin tüketim artışında stabil bir durum söz konusu olacakken, Çin başta olmak üzere, diğer ülkelerin talebi artacak" dedi. Enerji maliyetlerinin sürekli arttığına işaret eden Villani, Fukuşima Nükleer Santrali'nde meydana gelen patlama sonrasında, Japonya başta olmak üzere birçok ülkenin santrallerini kapatmayı tercih ettiğini kaydetti.

Villani, şöyle konuştu:

"Enerji üretiminde yeni hedefler, 2020 yılına kadar sera gazı salınımını yüzde 20 azaltmak, yenilenebilir enerji üretimini yüzde 20 artırmak ve enerji tüketimini yüzde 20 azaltmak olarak belirlendi. Göstergeler, tüketimde belirlenen hedefe ulaşılamayacağını gösteriyor".

Türkiye ile AB arasında enerji işbirliğinin büyük önem taşıdığını dile getiren Villani, Türkiye'nin doğu-batı koridorunda yer almasının, büyük avantaj sağladığını ifade etti. AB'de 2020 yılına kadar enerjiye 1 trilyon avro yatırım öngörüldüğünü belirten Villani, birliğin 2030 yılında toplam enerji tüketiminin yüzde 25'ini, yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmesini, 2050'ye kadar toplam enerji tüketiminin yüzde 50'den fazlasının yenilenebilir enerjiden karşılanmasını hedeflediğini kaydetti.

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman ise enerji fiyatlarında yaşanan her artışın, tüketicinin tüylerini diken diken ettiğini ifade ederek, enerji olmadan medeniyet kazanımı olan birçok şeyin, bir anda duracağını söyledi. Türkiye'nin cari açığında en büyük kalemin, enerji ithalatı olduğuna değinen Akgerman, "Türkiye ile AB enerji politikaları, büyük ölçüde birbiriyle örtüşüyor. Enerji alanında Türkiye ile AB arasındaki işbirliği ,her iki tarafın faydasına olacaktır" dedi.