AB adayı ülkelerin AB'ye bakışı

"Eurobarometer" tarafından Avrupa Birliği adayı 13 ülkede yapılan anket çalışmasının sonuçları yayımlandı.
12 binden fazla kişiye uygulanan anket; yaşamdan hoşnutluk, ekonomik beklentiler, ulusal gurur, Avrupa kimliği, dil yetenekleri, medya alışkanlıkları ve yaşam tarzı gibi konuları içeriyor.
Araştırmaya katılan aday ülke vatandaşlarının yüzde 65'i Avrupa Birliği'nde yer almalarının tarihsel ve coğrafî açılardan doğal bir şey olduğunu düşünüyor. Kendilerini hem Avrupalı, hem de bir ulusa ait olarak tanımlayanların oranı yüzde 52.
AB üyesi ülkelerdekinin tersine, aday ülke vatandaşları kişisel durumlarının önümüzdeki beş yıl içinde daha iyileşeceği konusunda iyimserler. Ankete katılanların yüzde 69'u AB'nin "gençler için daha iyi bir gelecek yaratacağına" inanıyorlar. Yüzde 55'i iş olanaklarının artacağını, yüzde 49'u AB'nin Avrupa'da barışın sürmesinin garantisi olacağını düşünüyor.
Eurobarometer'in çalışması Türkiye için de ilginç sonuçlar verdi. Türkiye'den ankete katılanlar arasında, yaşamlarından hoşnut olanların oranı yüzde 46, "geçen beş yıl içinde yaşam koşullarım kötüleşti" diyenlerin oranı yüzde 56. Önümüzdeki beş yıl içinde ise yalnızca yüzde 30'luk kesim yaşamlarının daha iyiye gideceğini düşünüyor. 2002 yılında ekonomik durumun daha kötüye gideceğini düşünenler yüzde 74 oranında.
Kendisini yalnızca Türk olarak tanımlayanlar yüzde 57, Türk ve Avrupalı olarak tanımlayanlar yüzde 32, Avrupalı ve Türk olarak tanımlayanlar yüzde 3, yalnızca Avrupalı olarak tanımlayanlar ise yüzde 6 oranında. Ankette Türkler ulusal gururlarına yüzde 89 oranıyla en çok sahip çıkan ulus.
Buna karşılık Avrupalı gururunu yüzde 41'le en az Türkler taşıyor. Yüzde 16 oranıyla en az yabancı dil bilen, yüzde 4 oranıyla en az yurtdışı seyahat yapan Türkler, anket sonuçlarına göre kendilerini en az Avrupalı olarak tanımlamalarına karşın AB'ye olumlu bakan ülkeler sıralamasında yüzde 60 olumlu, yüzde 13 tarafsız tutumla Bulgaristan'dan sonra ikinci sırada yer alıyorlar.