AB Görevlileri Ahlat'ta



Fotolar: Oktay Bayar (AA)

Avrupa Birliği (AB) Genişlemeden Sorumlu Türkiye Birimi çalışanları Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Aka ile birlikte, Bitlis'in Ahlat ilçesindeki tarihi mekanları gezdi. Bazı incelemeler için yaklaşık bir haftadır bölgede olduklarını belirten yetkililer, Ahlat'ta gezdikleri tarihi mekanlara ve özellikle Selçuklu Mezarlığına hayran kaldıklarını ifade etti.
    
Birim çalışanlarından Francois Naucadie, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede sırasıyla Selçuklu Mezarlığı, Emir Bayındır Kümbeti, Çifte Hamam, Ulu Cami, Osmanlı Kalesi ve Abdurrahman Gazi Türbesini gezdiklerini söyledi. Ahlat'ın medeniyetin beşiği olduğunu bildiren Naucadie, şöyle konuştu:

''Türkiye'ye ziyaret için geldik. Neredeyse bir haftadır Türkiye'nin dört bir köşesini dolaştık. Bu bölgeye ikinci defadır geliyorum. Ancak Ahlat'a ilk defa geldim. Burası çok değişik ve çok enteresan bir yer. Mezarlardan anlaşıldığı üzere, buranın medeniyetin beşiği olduğu ortaya çıkıyor. O açıdan bu ziyaret çok ilginç ve enteresan oldu. Bize bu ziyareti hazırladığı için sayın müsteşara çok minnettarız.''

Francois Begeot ise, Ahlat'ın çok etkileyici bir yer olduğunu ifade ederek, ''Hem doğal çevre hem burada görmüş olduğumuz mezarlık ve kültürel miras çok etkileyici. Fakat bunların yanında insanların misafirperverliği de çok etkileyici. Bence burası değerlendirilmesi gereken önemli bir alan. Çok etkilendim'' dedi.
    
Gelen heyetle birlikte geziye katılan Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, ilçeye olan ilgilinin her geçen gün arttığını söyledi. İlçenin cazibe merkezine dönmesi için kurum ve kuruluşların ziyaretlerinin devam ettiğini açıklayan Çoban, şunları kaydetti:

''Ahlat, tarihi kökleri, barındırdığı kültürel varlıkları ve zenginlikleriyle, dünya mirası içinde yer alma noktasında ciddi mesafeler kat ediyor. Bu özellik ecdadımızın bize bırakmış olduğu, mirasın varlığıyla alakalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Ahlat'ı himayelerine almalarıyla beraber, çalışmalar çok daha ivme kazandı. Hizmetler de ciddi derecede hızlandı. Ahlatlıların da, bu hizmeti en sağlıklı şekilde kucaklayabilmesi ve ecdadın bıraktığı bu kültürü yaşatabilme noktasında gayret içinde olması gerekiyor.''