AB, İran'a Yatırım Yarışına Hazırlanıyor



İran'a uluslararası yaptırımların kalkacağı beklentisi, batılı şirketlerin gözlerini İran'a çevirmesine neden oldu. Başta Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya olmak üzere Avrupa Birliği'nin (AB) gelişmiş ekonomileri İran'a uygulanan yaptırımların kalkması öncesinde ülke ile olan ilişkilerini kuvvetlendirerek, buradaki yatırımlarda ön sırayı kapmaya çalışıyor.

Geçen ay İran'la sağlanan nükleer anlaşmanın ardından yaptırımların kalkması beklentisi, batılı şirketleri harekete geçirdi. Yaptırımların kalkmasıyla İran'ın özellikle enerji, ulaştırma ve madencilik sektörlerinde büyük yabancı yatırım gerçekleşmesi bekleniyor.

Enerji sektöründe, petrol ve doğalgaz sahalarının geliştirilmesi, elektrik sektöründe yeni santraller ve iletim hatları inşaatı söz konusu olan İran'la, özellikle BP, Shell, Eni, OMV ve Total gibi uluslararası firmalar temaslarda bulunmaya başladı.

İran Petrol Bakanı  Bijen Namdar Zengene da açıklamalarında, İran'ın  5 yılda petrol ve doğalgaz sektörlerinin 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu belirtmişti.

Reklam Goruntulenme Bolumu
 

İran'ın madencilik sektörününde  gelecek yıllarda 20 milyar dolarlık yatırım alması bekleniyor. İran'ın, ulaştırma sektöründe ise yabancı yatırımcıların ilgisi özellikle havayolu ve otomotiv sektörlerinde yoğunlaşıyor.

Ülkenin, önümüzdeki 10 yılda 20 milyar dolar değerinde yaklaşık 400 uçak alacağını duyurması sektörün en büyük iki firması olan Boeing ile Airbus'ın ilgisini çekiyor.

Otomotiv sektöründe de İran'a yeni yatırımlar gerçekleşmesi bekleniyor. Bu bağlamda, Peugeot, Renault ve Volkswagen şimdiden ülkede yatırım çalışmalarına başladığı, diğer büyük otomotiv şirketlerinin de faaliyetlerine hız vereceği öngörülüyor. Öte yandan, İran, dünyanın en büyük doğalgaz rezervine ve 4'üncü büyük petrol rezervine sahip durumda.

İran ile Birleşmiş Milletler'in (BM) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 ülkeleri arasında  İran'ın nükleer programına ilişkin Avusturya'nın başkenti Viyana'da yürütülen müzakerelerde 14 Temmuz'da anlaşma sağlanmıştı.

Anlaşmanın ardından, Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, İran ile varılan anlaşmanın ardından ilk Batılı siyasetçi olarak Alman iş adamları heyeti ile 19 Temmuz'da Tahran'a giderek İran-Almanya Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katıldı.