AB Komisyonu’ndan Ortak 'Ticari Sır' Adımı



Üye ülkelerdeki ticari sırların saklanmasıyla ilgili kuralların birbiriyle uyumlu hale getirilmesine dayanan önerinin en dikkati çeken unsurlarından birini 'ticari sır' kavramı için ortak bir tanım yapılmasına ilişkin talep oluşturuyor. Komisyon’un önerisinin hayata geçirilmesi durumunda bir şirket, yasa dışı yollarla elde edilmiş bir ticari sır kullanılarak üretilen ürünlerin ithalatının yasaklanmasını sağlayacak bir karar alınmasını isteyebilecek.

Ticari sırların korunmasıyla ilgili daha sıkı kuralların devreye sokulmasının AB şirketlerini sadece adil olmayan rekabetten korumakla kalmayacağını öngören Komisyon, aynı zamanda araştırma ve geliştirme alanında AB’ye daha büyük küresel yatırımı teşvik edeceği görüşünü taşıyor.

AB Komisyonu’nun iç pazar ve hizmetlerden sorumlu üyesi Michel Barnier, önerinin amacının iş dünyasındaki güveni artırmak olduğunu söyledi. Komisyon yetkilileri, AB çapında bir düzenleme yapılması halinde, bu alanda ABD ve Japonya’yla aynı çizgiye gelineceğinin altını çiziyor.