AB, Tasarruf için Ampulü Yasaklıyor



Bir asırdan uzun süredir odalarımızı aydınlatan ampule İsveç ve Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklama geliyor. Enerji tasarrufu sağlamak amacıyla gündeme gelen uygulama hakkında 8 Aralık'ta AB komitesi konuyla ilgili oylama yapacak. Kabul edilirse düzenleme 2009'da yürürlüğe girecek.

İsveç Işıklandırma Federasyonu, 2009 ila 2013 yılları arasındaki süreçte, vat büyüklüğüne göre sırasıyla ampul kullanımına sınırlandırma getirecek. Buna göre ilk önce 100 vat'lık ampuller, 2010'da 75'lik, 2011'de 60'lık, 2012'de 40'lık ve son olarak da 2013'te 25'lik ve 15'lik ampuller tedavülden kalkacak. Federasyon yetkilisi Magnus Frantzell'e göre büyük enerji sarfiyatı sağlayan ampullerin bir anda değil de kademeli olarak yasaklanması üreticilerin zora girmesini önleyecek. Ayrıca, düşük enerji harcayan ampullerin üretimi için de firmalara zaman tanınmış olacak.

İstatistiki verilere göre AB ülkelerinde her yıl satılan 2 milyar klasik ampulün yerini düşük enerjili ampuller alacak. Edison'un icadından beri klasik usulde üretilen ve kullanılan ampuller, enerji ve finans krizlerinden sonra yeni düzenlemelerle keseye uygun hale getirilmiş olacak.

Türkiye'de de enerjide tasarruf sağlamayı hedefleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 10 ilde 2 milyon tasarruflu ampul dağıtma kampanyası başlatmıştı. Başbakanlık da enerji sarfiyatı kapsamında tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediye, meslek odalarının klasik ampulleri değiştirmesi talimatını vermişti.